«Τέλος προς το παρόν» οι επιχειρήσεις Ρωσίας από το Ιράν

«Τέλος προς το παρόν» οι επιχειρήσεις Ρωσίας από το Ιράν

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας που προκάλεσε η «επιδεικτική», όπως τη χαρακτήρισαν οι Ιρανοί, ανακοίνωση της Ρωσίας ότι χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση στο Νότζι κοντά στη δυτική ιρανική πόλη Χαμαντάν για τον βομβαρδισμό συγκεκριμένων στόχων στη Συρία, η Ρωσία ανέκρουσε πρύμναν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μπαχράμ Κασεμί δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έλαβαν «τέλος προς το παρόν» και ότι τα ρωσικά αεροπλάνα επέστρεψαν στη Ρωσία. Ακολούθως η Ρωσία επιβεβαίωσε τις παραπάνω δηλώσεις, ανακοινώνοντας ότι όλα τα αεροπλάνα της που επιχειρούσαν στην περιοχή έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους.

Η αποκάλυψη της χρήσης της βάσης έγινε την περασμένη Τρίτη, όταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tupolev-22M3 και μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-34 χρησιμοποίησαν τη βάση κοντά στην πόλη Χαμαντάν για να διευκολυνθούν κατά τις επιδρομές τους εναντίον θέσεων «τρομοκρατών» στη Συρία. Για πρώτη φορά η Ρωσία χρησιμοποίησε βάση τρίτης χώρας κατά τη διάρκεια των ετήσιων βομβαρδισμών που πραγματοποιεί εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά που ξένη δύναμη επιχειρεί από ιρανικό έδαφος από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφαξ, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι πιθανή μελλοντική χρήση της βάσης θα πραγματοποιηθεί μόνο «επί τη βάσει κοινών συμφωνιών των δύο χώρων για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία». Στο Ιράν, παρότι αρχικά ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας Αλί Σαχμανί επαίνεσε τη «στρατηγική» συνεργασία με τη Ρωσία, οι εσωτερικές προστριβές δεν άργησαν να εμφανισθούν. Μέλη του κοινοβουλίου έκαναν λόγο για παραβίαση του συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το οποίο απαγορεύει σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να κάνουν χρήση του ιρανικού εδάφους. Στις διαμαρτυρίες των βουλευτών απάντησε ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Χουσεΐν Ντεκάν, δηλώνοντας ότι η χρήση της βάσης δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί, καθότι δεν τους αφορά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα ο Ντεκάν ανέφερε ότι η Ρωσία κάνει χρήση της αεροπορικής βάσης Νότζι «για πολύ μικρό και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με μια επιχείρηση στη Συρία». Οταν ερωτήθηκε γιατί η Ρωσία επέλεξε να αποκαλύψει την παρουσία της σε ιρανικό έδαφος, σε αντίθεση με το Ιράν, ο Ντεκάν έκανε λόγο για «επιδεικτική συμπεριφορά» από τη Ρωσία. «Οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι είναι υπερδύναμη, για να εξασφαλίσουν το μερίδιό τους στη νέα πολιτική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη Συρία. Φυσικά υπήρξε από την πλευρά τους επίδειξη δύναμης και ασφαλώς πρόκειται για ανάρμοστη συμπεριφορά», επισήμανε. Ο Ντεκάν εξήγησε ότι η Ρωσία «αποφάσισε να φέρει περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να ενισχύσει όσον αφορά την ταχύτητα και την ακρίβεια τις επιχειρήσεις της, και ακολούθως χρησιμοποίησε τη βάση για να ανεφοδιάζονται με καύσιμα τα αεροπλάνα της σε μια περιοχή κοντά στο πεδίο των επιχειρήσεων», τονίζοντας ότι το Ιράν δεν έχει παραχωρήσει καμία στρατιωτική βάση στη Ρωσία.

Το σχόλιο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, σχολιάζοντας την αποκάλυψη χρήσης της ιρανικής βάσης από τη Ρωσία, τη χαρακτήρισαν «ατυχή, αλλά αναμενόμενη».

Τέλος, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση, ο Αλί Σαχμανί, ο κορυφαίος αξιωματούχος για θέματα ασφαλείας και πολιτικής στις σχέσεις της Τεχεράνης με τους συμμάχους της στη Μόσχα και στη Δαμασκό, δήλωσε ότι η Ρωσία προέβη σε βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ύστερα από πρόσκληση του Ιράν, έτσι ώστε να προστατευθούν οι Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν στην πόλη. «Το Ιράν κάλεσε την πανίσχυρη Ρωσία να συνεργαστεί στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών στη Συρία», δήλωσε ο Σαχμανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή