Παράπλευρες ζημιές σε πολίτες από τα WikiLeaks

Παράπλευρες ζημιές σε πολίτες από τα WikiLeaks

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Η παγκόσμια εκστρατεία του ιστότοπου WikiLeaks για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών προκαλεί παράπλευρες ζημιές σε χιλιάδες αθώους πολίτες, ανάμεσά τους θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, άρρωστα παιδιά και άτομα με πνευματική υστέρηση.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του πρακτορείου The Associated Press, στην οποία αναφέρεται πως μόνο πέρυσι η οργάνωση που υποστηρίζει την ακραία διαφάνεια δημοσιοποίησε ιατρικά αρχεία εκατοντάδων πολιτών, ενώ πολλά ακόμη αρχεία περιείχαν ευαίσθητα στοιχεία για την οικογενειακή, οικονομική και προσωπική ζωή ανυποψίαστων ανθρώπων.

Σε δύο περιπτώσεις, τα WikiLeaks κατονόμασαν ανήλικα θύματα βιασμού, ενώ σε μια τρίτη περίπτωση η ιστοσελίδα δημοσίευσε το όνομα Σαουδάραβα, ο οποίος συνελήφθη επειδή είναι γκέι. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι εξόχως επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς πως στο υπερσυντηρητικό μουσουλμανικό βασίλειο η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο. «Δημοσίευσαν τα πάντα: το τηλέφωνό μου, τη διεύθυνση, το όνομά μου και άλλες λεπτομέρειες», ανέφερε στο A.P. ο Σαουδάραβας άνδρας.

«Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων θα μπορούσε να καταστρέψει ανθρώπους», συμπλήρωσε. Η μαζική δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων από τα WikiLeaks αντιφάσκει στη δέσμευση του ιστότοπου ότι σέβεται την ιδιωτική ζωή, τη στιγμή που ξεγυμνώνει τις δραστηριότητα των διεθνών ηγετών.

Πέρα όμως από τα αρχεία που αφορούν π.χ. τα κυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας, τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς ή το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, η βιβλιοθήκη των αποκαλύψεων έχει γεμίσει με κάποια ανεπιθύμητα data, όπως ηλεκτρονικούς ιούς, spam και μια σειρά προσωπικών αρχείων.

Μόνο τα σαουδαραβικά διπλωματικά αρχεία περιείχαν 124 ιατρικά ιστορικά, σύμφωνα με δείγμα, το οποίο ανέλυσε το A.P. Ορισμένα εξ αυτών περιέγραφαν ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα, παιδιά με ανίατες ασθένειες ή πρόσφυγες. «Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με πολιτική ή διαφθορά», σχολίασε ο δρ Ναγιέφ αλ Φαγιέζ με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ένας ασθενής του με καρκίνο στον εγκέφαλο ήταν μεταξύ εκείνων που είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία να διοχετεύονται στο Διαδίκτυο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή