Κυπριακό: Μεγάλες προσδοκίες Αϊντα για τις επτά συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί

Κυπριακό: Μεγάλες προσδοκίες Αϊντα για τις επτά συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, δήλωσε σήμερα ότι τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τον κύκλο των επτά συναντήσεων του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

Σε μακρές δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Αϊντα ανέφερε ότι για πρώτη φορά από τότε που ο ίδιος έφτασε στο νησί ως Ειδικός Σύμβουλος του γγ πριν από τρία χρόνια, «είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ταμπού».

«Τρέφω μεγάλες προσδοκίες για τον νέο γύρο των εντατικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε χθες… Οι δύο ηγέτες επιδεικνύουν δέσμευση για να επιτύχει ο διάλογος και να υπάρξει λύση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό τον κύκλο συνομιλιών θα εξεταστούν όλα τα κεφάλαια περιλαμβανομένων και αυτών που δεν βρίσκονταν στο τραπέζι. «Το τι θα γίνει μετά είναι κάτι που θα αποφασίσουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά ανέφερε πως οι δύο ηγέτες κατανοούν πως δεν πρέπει να βιαστούν να καταλήξουν, αντιλαμβανόμενοι ότι πρέπει να λάβουν αποφάσεις ποιότητας, όπως τις χαρακτήρισε.

Προσέθεσε ότι πολλές Ομάδες Εργασίας είναι υποβοηθητικές σε αυτές τις συναντήσεις για θέματα που αφορούν διάφορες πτυχές, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους είχαν πέραν των εκατό συναντήσεων.

Ο κ. Αϊντα εξήρε τη δέσμευση των δύο ηγετών να αναλάβουν προσωπικά όλα τα θέματα που εκκρεμούν, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να γεφυρώσουν τις διαφορές».

Ερωτηθείς αν τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία επηρεάζουν τη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Αϊντα είπε ότι τα γεγονότα του καλοκαιριού αποτελούν υπενθύμιση ότι το παράθυρο ευκαιρίας «δεν μπορεί να μην παραμείνει ανοικτό για πάντα, αλλά είναι ανοικτό τώρα».

Ο κ. Αϊντα είπε ότι υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης σαφέστατα και της Τουρκίας, ότι παραμένουν υποστηρικτικά και έτοιμα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, όπως και η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Αϊντα εξήγησε ότι, αν υπάρξει συμφωνία και τεθεί σε δημοψηφίσματα με θετικό αποτέλεσμα, τότε η εφαρμογή της ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγή της φύσης της παρουσίας των ΗΕ στην Κύπρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή