Τα ισχυρότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου στη γείτονα

Τα ισχυρότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου στη γείτονα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ιταλία είναι εξαιρετικά σεισμογενής χώρα όπου σε καθημερινή περίπου βάση καταγράφονται σεισμικές δονήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι ισχυρές και ενίοτε καταστροφικές. Ακολουθούν κάποιοι από τους μεγαλύτερους και πιο πολύνεκρους σεισμούς των τελευταίων ετών στη γείτονα χώρα.

•Εμίλια Ρομάνια. Στις 20 Μαΐου του 2012 μία ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Εμίλια Ρομάνια. Ομως αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας. Σε λιγότερο από ένα δεκαήμερο, ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε εκ νέου την περιοχή με ένα σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ. Πολλά από τα παλιά σπίτια που είχαν καταπονηθεί από την πρώτη σεισμική δόνηση κατέρρευσαν ή παρουσίασαν πολύ μεγάλες υλικές ζημιές. Συνολικά οι σεισμοί εκείνων των ημερών προκάλεσαν τον θάνατο 24 ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, ενώ ανάγκασαν 15 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν αλλού ασφαλές κατάλυμα.

•Αμπρούτζο. Απρίλιος 2009. Στην ορεινή περιοχή του Αμπρούτζο ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο 300 ανθρώπων αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων κτιρίων. Οι ειδικοί απέδωσαν τη μείζονα καταστροφή στην πλημμελή τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών κατά την ανοικοδόμηση. Μετά τη σεισμική δόνηση δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν στον δρόμο, ενώ το ιστορικό κέντρο της Ακουίλα, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μετατράπηκε σε σωρούς από χαλάσματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη, η οποία απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα.

•Μολίζε. Οκτώβριος 2002. Περισσότερα από πενήντα παιδιά παγιδεύτηκαν κάτω από τα χαλάσματα, όταν ο σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Ιταλία προκάλεσε την κατάρρευση ενός νηπιαγωγείου και ενός δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά, που πολλά δεν ήταν μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών, έκαναν πάρτι τη στιγμή του σεισμού. Είκοσι επτά παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή. Πολλά κτίρια στο Σαν Τζουλιάνο της Πούλια κατέρρευσαν.

•Καμπάνια. Νοέμβριος 1980. Μία σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο τριών χιλιάδων ανθρώπων, ενώ άφησε 200 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κατάλυμα. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στο Εμπολι, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πίζας. Οπως λένε οι ειδικοί, ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας εδονείτο επί 22 λεπτά, μετά τη σεισμική δόνηση.

•Βορειοανατολική Ιταλία. Μάιος 1976. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατό χιλιάδες άλλοι τα σπίτια τους, έπειτα από σειρά σεισμικών δονήσεων, με ισχυρότερη μία δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιταλία εκείνον τον μήνα. Ομως η καταστροφή λόγω Εγκέλαδου δεν έληξε εδώ, καθώς άλλες είκοσι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους όταν ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν την περιοχή τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή