Σε εθνικό πένθος η Ιταλία για τους 290 νεκρούς από τον φονικό σεισμό

Σε εθνικό πένθος η Ιταλία για τους 290 νεκρούς από τον φονικό σεισμό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νεκροί από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Παρασκευή την κεντρική Ιταλία είναι 290 και οι τραυματίες 387, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ιταλικών αρχών.

Αλλες εννέα σοροί ανασύρθηκαν στο Αματρίτσε, ανάμεσά τους τρεις κατά διάρκεια της νύχτας από το ξενοδοχείο Ρόμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο στο Αματρίτσε στους 230, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοικοι και τουρίστες.

Τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, συνεχίζουν το έργο τους, παρά τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις που δυσχεραίνουν και την δυνατότητα πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παράλληλα τόνισε πως 40 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009.

Εθνικό πένθος

Σήμερα η Ιταλία βρίσκεται σε εθνικό πένθος και οι σημαίες είναι μεσίστιες. Σε ένα γυμναστήριο στο Ασκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των Απεννίνων, η επίσημη τελετή για τα θύματα του σεισμού πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων.

Ανάμεσα στα 35 φέρετρα της Αρκουάτα και της Πέσκαρα ντελ Τρόντο, που περιβάλλονται από συγγενείς, συχνά τραυματίες και οι ίδιοι, το μικρό φέρετρο της εννιάχρονης Τζούλια, το σώμα της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζιόρτζια, πέντε ετών, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

«Συγγνώμη αν ήρθαμε πολύ αργά (…) αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σε βγάλουμε από κει. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στη Λ΄Άκουιλα θα ξέρω ότι ένας άγγελος με κοιτάζει από τον ουρανό», γράφει ένας διασώστης σε ένα χαρτί κολλημένο με σελοτέιπ πάνω στο μικρό φέρετρο.

Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν, ωστόσο, να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλη μία τελετή, χωρίς τις σορούς, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για τα θύματα του Ακούμολι και κυρίως του Αματρίτσε.

Πρόσφυγες βοηθούν τους σεισμοπαθείς

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική σπεύδουν στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της Τετάρτης προκειμένου να βοηθήσουν τους ντόπιους, που έχασαν τα πάντα στην καταστροφή.

Φορώντας πορτοκαλί φόρμες, τα μέλη μιας ομάδας που διαμένει προσωρινά σε έναν ξενώνα σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το σημείο συμμετείχαν σήμερα στο πλευρό άλλων εθελοντών που ήλθαν από κάθε γωνιά της Ιταλίας στις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπαθών.

Χρησιμοποιώντας φτυάρια, τσάπες και τσουγκράνες η ομάδα των περίπου 20 προσφύγων βοήθησε να προετοιμαστεί το έδαφος προκειμένου να στηθούν οι σκηνές που θα στεγάσουν τους σεισμοπαθείς και καθάρισαν ένα χωράφι προκειμένου να μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματός τους, οι μετανάστες, όλοι τους Μουσουλμάνοι, έπεσαν στα γόνατά για να προσευχηθούν δίπλα από μία τέντα.

«Ήταν ιδέα τους. Ήθελαν να κάνουν κάτι, επομένως τους βοηθήσαμε να το κάνουν» είπε η Λετίτσια Ντελαμπάρμπα, στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Solidarity Group (GUS), που βοήθησε τους πρόσφυγες να μεταβούν στο Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή