Η Γερμανία εξετάζει να αποσυρθεί από το Ιντσιρλίκ

Η Γερμανία εξετάζει να αποσυρθεί από το Ιντσιρλίκ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βερολίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει τις γερμανικές δυνάμεις από την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, απ’ όπου επιχειρούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού διερευνά ήδη εναλλακτικές λύσεις λόγω της άρνησης των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν επίσκεψη γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην εν λόγω βάση.

«Εάν δεν καταστεί δυνατή η επίσκεψη, θα είναι αδύνατον να παραταθεί (από το γερμανικό κοινοβούλιο) η παραμονή των στρατιωτών μας (στο Ιντσιρλίκ). Η κυβέρνηση πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε στο περιοδικό ο Ράινερ Αρνολντ, αρμόδιος για θέματα αμυντικής πολιτικής από το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Αγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση του Ιντσιρλίκ, αντιδρώντας στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο, που εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γνώρισαν νέες εντάσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη «χλιαρή», κατά την τουρκική κυβέρνηση, αντίδραση ισχυρών χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, το ενδεχόμενο να επιτραπεί επίσκεψη γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Η Γερμανία διατηρεί στο Ιντσιρλίκ έξι αναγνωριστικά αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και 250 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις συμμαχικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία και στο Ιράκ. Η χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντσιρλίκ πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο από το γερμανικό κοινοβούλιο, κάτι που αυτή τη φορά εμφανίζεται αμφίβολο.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα αεροσκάφη τους από την Τουρκία στην Ιορδανία ή στην Κύπρο, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες και θα προκαλούσε προβλήματα συντονισμού με τα άλλα κράτη της συμμαχίας, κυρίως με τις ΗΠΑ.

Με χθεσινές δηλώσεις της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε, εμμέσως, το ρεπορτάζ του Der Spiegel, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε την επιχείρηση στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού από το έδαφος της Τουρκίας, η βάση του Ιντσιρλίκ όμως δεν είναι αναντικατάστατη για τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Στο θέμα που ανέκυψε παρενέβη χθες και η Αγκελα Μέρκελ. Με δηλώσεις της από την Πράγα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι διεξάγονται συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση ώστε να επιτραπεί, τελικά, η επίσκεψη της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Ιντσιρλίκ και ότι η ίδια ελπίζει πως η χρήση της νατοϊκής αυτής βάσης από τη χώρα της θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή