Διαβουλεύσεις Λαβρόφ – Κέρι στη Γενεύη

Διαβουλεύσεις Λαβρόφ – Κέρι στη Γενεύη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συναντήθηκαν χθες στη Γενεύη, σε μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 290.000 ανθρώπους, αναγκάζοντας εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ άρχισαν τις διαβουλεύσεις τους λίγο μετά τις 10 το πρωί σε πολυτελές ξενοδοχείο, στη λίμνη της ελβετικής πόλης. Επιδίωξη των δύο ανδρών ήταν να καταλήξουν σε συμφωνία-πλαίσιο για τον συντονισμό των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η επίτευξη αμερικανορωσικής συμφωνίας θεωρείται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του κυβερνητικού συριακού στρατού και των μετριοπαθών ανταρτών που αντιμάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Ασαντ.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι προσήλθε στις διαβουλεύσεις και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το συριακό πρόβλημα Στάφαν ντε Μιστούρα, γεγονός που δημιούργησε ατμόσφαιρα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκβαση των συνομιλιών. Τις προηγούμενες ημέρες, η Ρωσία είχε εκδηλώσει την προθυμία της για στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, δίνοντας το «πράσινο φως» για 48ωρη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι και αποδεχόμενη τη διερεύνηση καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο Χαλέπι της Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τον Πούτιν για τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Και οι δύο ηγέτες επισήμαναν τη σημασία που έχει η συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια εναντίον όλων των «τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένου και του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν, εξάλλου, να συναντηθούν κατ’ ιδίαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Κίνα, που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Στο εσωτερικό της Συρίας, δραματικές σκηνές έλαβαν χώρα στη μαρτυρική πόλη Νταράγια, όπου άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών ανταρτών για την εκκένωσή της. Χιλιάδες αντάρτες και άμαχοι, συχνά με δάκρυα στα μάτια, αγκαλιάζονταν καθώς ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την πόλη, μία από τις πρώτες που εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Ασαντ, το 2011. Οι ένοπλοι κατευθύνονταν, βάσει της συμφωνίας, προς την πόλη Ιντλίμπ, οχυρό των αντικαθεστωτικών στη Βορειοδυτική Συρία, παίρνοντας μόνο τον ελαφρύ οπλισμό τους. Η άλωση της Νταράγια, μιας πόλης-φάντασμα σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από την πρωτεύουσα Δαμασκό, από τον κυβερνητικό στρατό, πέραν της στρατιωτικής σημασίας της, είχε έντονο αντίκτυπο στο ηθικό των αντιμαχομένων στρατοπέδων και προκάλεσε έντονες διαφωνίες στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή