Περίοδος πολιτικών ζυμώσεων για το ΕΛΚ

Περίοδος πολιτικών ζυμώσεων για το ΕΛΚ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων εισέρχεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με μια σειρά από προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η προγραμματισμένη αλλαγή στην ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιανουάριο, οι εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία αλλά και η ατζέντα των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 απασχολούν την ηγετική ομάδα του Γάλλου προέδρου Ζόζεφ Ντολ.

Πρώτος σταθμός για το κόμμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς είναι η μηνιαία συνεδρίαση της ευρωομάδας που έχει οριστεί για την 7η Σεπτεμβρίου. Στη διάρκειά της προβλέπεται να καθοριστεί η γραμμή του κόμματος στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ θα μπει στο μικροσκόπιο η ατζέντα των συνεδριάσεων. Στους διαδρόμους, ωστόσο, η συζήτηση κινείται γύρω από τα σενάρια πιθανής διαδοχής του Σουλτς, η θητεία του οποίου στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λήγει σε λίγους μήνες.

«Ρόλο-κλειδί σε μια τέτοια απόφαση έχει η Ανγκελα Μέρκελ, αφού σε περίπτωση απομάκρυνσης του Σουλτς πιθανότατα να παίξει ρόλο στο SPD ενόψει γερμανικών εκλογών», σχολιάζει στην «Κ» πηγή του ΕΛΚ. Οπως εξηγεί, «η πολιτική συμφωνία το 2014, μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, προέβλεπε ότι το 2017 η προεδρία του Κοινοβουλίου θα περνούσε στην Κεντροδεξιά». Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, έχει εκφραστεί δημοσίως για την καλή σχέση που διατηρεί με το Κοινοβούλιο, προμηνύοντας τη στάση που θα κρατήσει. Παρ’ όλα αυτά, η Κ.Ο. και ο φιλόδοξος επικεφαλής της Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται να πιέζουν αρκετά τα υπόλοιπα όργανα του κόμματος διεκδικώντας να πάρουν από τους Σοσιαλιστές την ηγεσία του Κοινοβουλίου. Τον τελικό λόγο σε μια τέτοια απόφαση θα έχουν οι αρχηγοί των κομμάτων, που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, όταν το θέμα τεθεί επισήμως.

Χθες, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ρίχαρντ Μπιτικόφερ δήλωσε σε εφημερίδα της Στουτγάρδης ότι «ο πρόεδρος Σουλτς πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του κατά τη λήξη της θητείας τον Ιανουάριο και ότι οι περισσότεροι Πράσινοι θα στηρίξουν υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Η απόφαση αυτή των Πρασίνων πρόκειται να επισφραγίσει τις καλές σχέσεις των δύο ευρωομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα ονόματα που «παίζουν» ως πιθανοί αντικαταστάτες του Μάρτιν Σουλτς είναι, πρώτον, ο Γάλλος Αλέν Λαμασούρ, πρώην αντιπρόεδρος του UMP και έμπειρος κοινοβουλευτικός με θητείες στην επιτροπή προϋπολογισμού. Είναι εξάλλου στενός συνεργάτης του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί, Αλέν Ζιπέ. Ο δεύτερος πιθανός αντικαταστάτης είναι ο Ιταλός πρώην επίτροπος Βιομηχανίας επί Μπαρόζο, και α΄ αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Αντόνιο Ταγιάνι. Οι πιθανότητες εκλογής του Ταγιάνι μειώνονται, όμως, καθώς η υπόθεση της Volkswagen του κόστισε πολιτικά. Τρίτη υποψήφια είναι η δραστήρια Ιρλανδή ευρωβουλευτής Mάιριντ Μακ Γκίνες.

Οι εσωτερικές φιλονικίες στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών επηρεάζουν τις ισορροπίες στο κόμμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του όπως και ο φιλελεύθερος Αλέν Ζιπέ και ο Φρανσουά Φιγιόν. Πηγές στο γαλλικό κόμμα, πάντως, εκτιμούν ότι το νήμα θα κόψουν οι δύο πρώτοι, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή των πολιτών στα προκριματικά. «Αν η διαδικασία παραμείνει στον στενό κομματικό μηχανισμό, ο Σαρκοζί είναι ο κυρίαρχος. Ο Σαρκοζί για πολλούς κεντρώους και κεντροαριστερούς είναι κόκκινο πανί, αλλά αν περάσει στον δεύτερο γύρω απέναντι στη Λεπέν πρέπει να τον στηρίξουν».

Την ίδια στιγμή, ακούγεται όλο και συχνότερα το όνομα του πολιτικού που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επόμενη επιτροπή και δεν είναι άλλο από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας και νυν επίτροπο Εργασίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν. Ο Κατάινεν ανήκει στην νέα γενιά πολιτικών του ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή