Γαλλία: Αναστολή απαγόρευσης του μπουρκίνι

Γαλλία: Αναστολή απαγόρευσης του μπουρκίνι

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Tο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, απεφάνθη χθες, σε προσωρινή απόφαση που εξέδωσε, υπέρ της αναστολής του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη κι ενώ το εν λόγω μέτρο είχε προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και είχε διχάσει τη γαλλική κυβέρνηση.

Αναμένεται η οριστική απόφαση, όπως επισήμανε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. Το ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση αυτή μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση του μπουρκίνι στην πόλη Βιλνέβ-Λουμπέ στις ακτές της Μεσογείου, με το επιχείρημα ότι αντίκειται στις ατομικές ελευθερίες.

Νομικό προηγούμενο

Αυτή η απόφαση, την οποία χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία, αναμένεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για περίπου 30 κοινότητες που είχαν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα. Το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας προβλέπει την έκδοση προσωρινών αποφάσεων με στόχο να δώσει στο δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την οριστική του απόφαση.Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ότι όλοι οι δήμαρχοι που υιοθέτησαν την απαγόρευση πρέπει να συμμορφωθούν με τη χθεσινή απόφαση, αφού δημιουργείται προηγούμενο. Επιπλέον, όλες οι γυναίκες που έλαβαν πρόστιμο επειδή φορούσαν μπουρκίνι μπορούν να αμφισβητήσουν τις σχετικές κλήσεις.

Ωστόσο ο δήμαρχος του Σίσκο στη βόρεια Κορσική είπε ότι δεν πρόκειται να άρει την απαγόρευση, παρά τη χθεσινή απόφαση.

«Εδώ υπάρχει μεγάλη ένταση και δεν πρόκειται να αποσύρω την απαγόρευση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως δεν γνωρίζει αν όντως μια γυναίκα φορούσε μπουρκίνι την μέρα που ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ λουομένων βορειοαφρικανικής καταγωγής και κατοίκων του Σίσκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή