Νέοι βομβαρδισμοί Τουρκίας κατά Κούρδων

Νέοι βομβαρδισμοί Τουρκίας κατά Κούρδων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» προωθήθηκαν βαθύτερα επί συριακού εδάφους και εξαπέλυσαν νέους, φονικούς βομβαρδισμούς εναντίον Κούρδων ανταρτών, προκαλώντας την πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θεωρούμε αυτές τις συγκρούσεις απαράδεκτες και πηγή σοβαρής ανησυχίας», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις (της Τουρκίας) και δεν τις υποστηρίζουν», προσέθεσε και κάλεσε «όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον υπέρ της απόσυρσης της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ανατολικά του Ευφράτη –κάτι που επίμονα αξιώνει και η Αγκυρα–, σημειώνοντας ότι «αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό συμβεί».

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο από τους βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Η Αγκυρα αρνήθηκε ότι υπήρξαν θάνατοι αμάχων, υποστηρίζοντας ότι και οι 25 Κούρδοι που σκοτώθηκαν την Κυριακή, στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ήταν ένοπλοι. Μιλώντας την Κυριακή σε συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στη μεθοριακή πόλη Γκαζίαντεπ, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται «με την ίδια αποφασιστικότητα» το Ισλαμικό Κράτος και το κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD, ένοπλο βραχίονα του οποίου συνιστά η πολιτοφυλακή YPG.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή, στο περιθώριο της συνόδου του G20, στην Κίνα, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Συνέχεια εντάσεων

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, με αφορμή την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την επίσκεψη γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου φιλοξενούνται και 250 Γερμανοί στρατιώτες. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η διευθέτηση του προβλήματος «εξαρτάται από τα μέτρα που θα πάρει η γερμανική κυβέρνηση», προκειμένου να αποστασιοποιηθεί, όπως θα επιθυμούσε η Αγκυρα, από την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Την ίδια περίπου ώρα στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροθ εκτιμούσε ότι η χώρα του και η Τουρκία «έχουν πραγματοποιήσει πρόοδο» στην επίλυση του προβλήματος σχετικά με το Ιντσιρλίκ. Ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν προέβλεψε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό ακόμη και αν δεν καταργηθεί έως την 1η Οκτωβρίου η βίζα όσον αφορά τα ταξίδια Τούρκων υπηκόων στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ επέμεινε στην ανάγκη έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι, βάσει της διμερούς συνθήκης που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, οι Αμερικανοί είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν το τουρκικό αίτημα, ανεξάρτητα αν πείθονται ή όχι από το αποδεικτικό υλικό που τους έχει προσκομισθεί όσον αφορά την εμπλοκή του Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή