Καθολικοί ψηφοφόροι καταψηφίζουν Τραμπ

Καθολικοί ψηφοφόροι καταψηφίζουν Τραμπ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τους ρωμαιοκαθολικούς ψηφοφόρους αδυνατεί να προσελκύσει στην υποψηφιότητά του ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η Δημοκρατική αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, απολαμβάνει τη στήριξη του 55% των καθολικών, έναντι μόλις 32% για τον Τραμπ.

Ενας από τους λόγους του ανησυχητικού για τον Τραμπ φαινομένου πρέπει να αναζητηθεί στην κριτική που άσκησε εναντίον του ο Πάπας Φραγκίσκος. «Ενας άνθρωπος, ο οποίος το μόνο που σκέφτεται είναι να κατασκευάζει τοίχους, αντί για γέφυρες, δεν είναι χριστιανός», είχε πει τον Φεβρουάριο ο Πάπας Φραγκίσκος, για να εξασφαλίσει οξεία απάντηση από τον Ντ. Τραμπ.

«Ενας θρησκευτικός ηγέτης θα έπρεπε να ντρέπεται να αμφισβητεί την πίστη ενός πολίτη. Ο Πάπας έχει καταστεί πιόνι της μεξικανικής κυβέρνησης», είχε απαντήσει τότε ο εκκεντρικός υποψήφιος.

Ιδιαίτερη καχυποψία στο ρωμαιοκαθολικό εκλογικό σώμα πρέπει να προκαλεί επίσης η πρόταση του Τραμπ για επιβολή «θρησκευτικού διαγωνίσματος» για τους μουσουλμάνους, που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας στους καθολικούς Αμερικανούς τον ρατσιστικό θρησκευτικό αποκλεισμό που υπέστησαν οι πρόγονοί τους στη χώρα.

Καχυποψία αντιμετωπίζει, όμως, και η Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ. Παρότι η κ. Κλίντον έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών, τα μέλη της κοινότητας θυμούνται ότι στην προεκλογική της εκστρατεία για την έδρα της Νέας Υόρκης στη Γερουσία η Χίλαρι Κλίντον είχε αρνηθεί να στηρίξει δημόσια τον γάμο των ομοφυλοφίλων, φοβούμενη ότι θα έχανε συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Διστακτική υπήρξε και η στάση της στο θέμα, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως ΥΠΕΞ. Παρότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχαν τοποθετηθεί υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών το 2012, η κ. Κλίντον είχε παραμείνει σιωπηλή. Μόνο το 2013, η σημερινή υποψήφια τοποθετήθηκε ευθέως υπέρ των γάμων αυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή