Η κόρη του Καρίμοφ διαψεύδει φήμες περί θανάτου του

Η κόρη του Καρίμοφ διαψεύδει φήμες περί θανάτου του

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΣΚΕΝΔΗ. Τέλος στις φήμες περί θανάτου του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, έδωσε η κόρη του την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι ο πατέρας της αυτή τη στιγμή αναρρώνει ύστερα από ένα επεισόδιο εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Σε μήνυμα που κοινοποίησε στο Instagram, η νεότερη κόρη του Ουζμπέκου προέδρου, Λόλα Καρίμοβα Τιλιάεβα, η οποία είχε ενημερώσει το κοινό για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ευχαρίστησε για τα μηνύματα συμπαράστασης, τονίζοντας ότι βοηθούν τον πατέρα της να αναρρώσει ταχύτερα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τασκένδης δεν έχει προβεί σε επίσημες δηλώσεις από την Κυριακή, όταν ανακοίνωσε ότι ο 78χρονος Καρίμοφ, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρο διάδοχο καθώς δεν έχει γιο, βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Ο Καρίμοφ ανέλαβε τα ηνία του τότε κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της χώρας το 1989 και κατάφερε να κρατήσει την εξουσία της χώρας όταν αυτή ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση το 1991. Μέχρι σήμερα, ο Καρίμοφ κυβερνά αυταρχικά την πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, δείχνοντας ελάχιστη ανοχή σε εκδηλώσεις αμφισβήτησης του καθεστώτος του. Ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως προστάτη της σταθερότητας σε μία χώρα που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ελέγχει σημαντικά αποθέματα χρυσού, πετρελαίου, καυσίμων και βαμβακιού και εμπεριέχει σημαντικούς εθνοτικούς διαχωρισμούς. Σήμερα, η άνοδος του ισλαμιστικού εξτρεμισμού έχει δώσει ένα παραπάνω άλλοθι στην αυταρχική εξουσία του, η οποία εμφανίζεται ως αναγκαίος παράγοντας αποτροπής μιας ισλαμιστικής απειλής στην ευρύτερη περιοχή, κερδίζοντας τη σιωπηρή αποδοχή της Ρωσίας και της Δύσης.

Παρότι η κυβέρνηση δεν προέβη σε νέα ανακοίνωση σχετικά με την υγεία του την Τετάρτη, ακύρωσε την ετήσια εκδήλωση στην οποία ο Καρίμοφ πραγματοποιεί δημόσια εμφάνιση για να τιμήσει τα θύματα της σοβιετικής εποχής. Μολαταύτα, ο ετήσιος λόγος που θα απηύθυνε στον ουζμπεκικό λαό δεν ματαιώθηκε πλήρως, καθώς διαβάστηκε από παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης. Επίσης, η κυβέρνηση ματαίωσε τη συναυλία που δίνεται κάθε χρόνο για ανώτατους αξιωματούχους και διπλωμάτες την παραμονή της Ημέρας Ανεξαρτησίας, η οποία γιορτάζεται στο Ουζμπεκιστάν την 1η Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, οι τοπικές αρχές της Τασκένδης δήλωσαν ότι την Πέμπτη θα λάβουν χώρα όλοι οι δημόσιοι εορτασμοί για το ευρύ κοινό, με εξαίρεση τα νυχτερινά πυροτεχνήματα, τα οποία θα ακυρωθούν λόγω της διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων του Ουζμπεκιστάν και της Συρίας.

Την Τετάρτη, η κρατική τηλεόραση ακολούθησε το καθιερωμένο πρόγραμμά της, προβάλλοντας ταινίες και κουίζ σόου, ενώ οι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμειναν ήρεμοι, χωρίς αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στην πόλη. Επιπλέον, οι περισσότεροι Ουζμπέκοι πολίτες που μίλησαν στον Τύπο ευχήθηκαν στον Καρίμοφ ταχεία ανάρρωση.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από τότε που ακούσαμε ότι ο πρόεδρός μας είναι άρρωστος. Του ευχόμαστε μακροζωία», δήλωσε ο Γκουλμπαντανμπεγκίμ, απόφοιτος της ιατρικής σχολής, προσθέτοντας ότι σήμερα «γιορτάζουμε την 25η επέτειο της ανεξαρτησίας μας, η συμβολή του οποίου σε εκείνη ήταν τεράστια. Του ευχόμαστε να αναρρώσει ταχέως και να μην ξαναρρωστήσει».

Ωστόσο, κρυφά αρκετοί ανέφεραν ότι οι πολίτες της χώρας διακατέχονται από φόβο και αβεβαιότητα. «Η σύζυγός μου λέει ότι κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει ακριβώς, ενώ οι πολίτες δεν ρωτούν ο ένας τον άλλον για νέα σχετικά με την υγεία του Καρίμοφ», ανέφερε ένας Καζάκος άνδρας, η Ουζμπέκα σύζυγος του οποίου βρίσκεται με την οικογένειά της στο Ουζμπεκιστάν. «Φοβάται να το συζητήσει ακόμη και με τη μητέρα της», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή