Γαλλία: Παραιτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Όπως γνωστοποιήθηκε το χαρτοφυλάκιο θα ανατεθεί στον νυν υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος θα αναλάβει ταυτόχρονα και το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Μακρόν παραιτήθηκε από το υπουργείο προκειμένου να αφιερωθεί πλήρως στο πολιτικό κίνημα που είχε ιδρύσει τον περασμένο Απρίλιο. Ο 38χρονος πρώην τραπεζίτης, ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γαλλία, δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

«Σχέδιο μεταμόρφωσης της Γαλλίας»

Ο Μακρόν σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης, υπογράμμισε ότι θέλει «να οικοδομήσει ένα σχέδιο» για «να μεταμορφώσει τη χώρα από την επόμενη χρονιά», χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

«Η χώρα μας δικαιούται να πάρει το ρίσκο (…) Είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα ώστε οι αξίες μας, οι ιδέες μας, η δράση μας να μπορέσουν να μεταμορφώσουν της Γαλλία από την επόμενη χρονιά», σημείωσε.

Στη Γαλλία «η μοναδική στιγμή όπου μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες δημόσιες συζητήσεις για να αποφασιστούν αυτές οι αλλαγές είναι οι προεκλογικές εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αλλά φάνηκε ότι γυρίζει πλέον σελίδα καθώς δήλωσε «πεπεισμένος ότι οι Γάλλοι θα αποδώσουν δικαιοσύνη» στον πρόεδρο καθώς «αντιμετώπισε ασυνήθιστες δυσκολίες».

Η παραίτησή του «είχε ωριμάσει από καιρό», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «επέλεξε να αναλάβει τις ευθύνες του» ώστε «να είναι ελεύθερος». Κάνοντας λόγο για την αρχή «μιας νέας φάσης», ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου τις προτάσεις του κινήματός του, του En Marche! και υποσχέθηκε «ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στην πραγματικότητα, απαιτητικό, που θα ξαναδίνει στη Γαλλία τη θέση της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή