ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» Κουκ κατά Κομισιόν για την απόφαση καταβολής καθυστερημένων φόρων

pyra-koyk-kata-komision-gia-tin-apofasi-katavolis-kathysterimenon-foron-2148481

«Στην Ιρλανδία και σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε, τηρούμε τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε», υπογραμμίζει σε επιστολή του ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ.

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε σήμερα την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία, μια πρωτοφανή απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Τιμ Κουκ ανέφερε στην επιστολή του ότι το εργοστάσιο με  60 εργαζόμενους που άνοιξε η Apple στο Κορκ της Ιρλανδίας, το πρώτο της εταιρείας στην ήπειρο, συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας περιοχής με υψηλή ανεργία και εξαιρετικά χαμηλή οικονομική επένδυση.

Η τεχνολογική εταιρία απασχολεί πλέον 6.000 ανθρώπους σε όλη την Ιρλανδία, εκ των οποίων η πλειοψηφία ακόμη βρίσκεται στο Κορκ, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η τοπική οικονομία είναι τώρα πιο ισχυρή από ποτέ.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι η εταιρεία είναι επίσης περήφανη για τη συνδρομή της σε τοπικές οικονομίες σε όλη την Ευρώπη και άλλες κοινότητες.

Όπως πρόσθεσε, η Apple έλαβε καθοδήγηση από τις ιρλανδικές φορολογικές αρχές για τον σωστό τρόπο συμμόρφωσης στη σχετική νομοθεσία. Σχολίασε επίσης ότι η Κομισιόν επιδιώκει να «ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη».

«Η αξίωση δεν έχει καμία βάση σε γεγονότα ή στον νόμο», ανέφερε ο Κουκ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αποφάσισε να αγνοήσει τους ιρλανδικούς νόμους. Τόνισε ότι η κίνηση είναι άνευ προηγουμένου και ότι απειλεί την κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών μελών επάνω στα δικά τους φορολογικά ζητήματα.

Το στέλεχος, πάντως, διευκρίνισε ότι η Apple είναι αφοσιωμένη στην Ιρλανδία και ότι θα συνεχίσει να επενδύει και να αναπτύσσεται στη χώρα.