«Πυρά» Κουκ κατά Κομισιόν για την απόφαση καταβολής καθυστερημένων φόρων

«Πυρά» Κουκ κατά Κομισιόν για την απόφαση καταβολής καθυστερημένων φόρων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Ιρλανδία και σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε, τηρούμε τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε», υπογραμμίζει σε επιστολή του ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ.

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε σήμερα την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία, μια πρωτοφανή απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Τιμ Κουκ ανέφερε στην επιστολή του ότι το εργοστάσιο με  60 εργαζόμενους που άνοιξε η Apple στο Κορκ της Ιρλανδίας, το πρώτο της εταιρείας στην ήπειρο, συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας περιοχής με υψηλή ανεργία και εξαιρετικά χαμηλή οικονομική επένδυση.

Η τεχνολογική εταιρία απασχολεί πλέον 6.000 ανθρώπους σε όλη την Ιρλανδία, εκ των οποίων η πλειοψηφία ακόμη βρίσκεται στο Κορκ, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η τοπική οικονομία είναι τώρα πιο ισχυρή από ποτέ.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι η εταιρεία είναι επίσης περήφανη για τη συνδρομή της σε τοπικές οικονομίες σε όλη την Ευρώπη και άλλες κοινότητες.

Όπως πρόσθεσε, η Apple έλαβε καθοδήγηση από τις ιρλανδικές φορολογικές αρχές για τον σωστό τρόπο συμμόρφωσης στη σχετική νομοθεσία. Σχολίασε επίσης ότι η Κομισιόν επιδιώκει να «ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη».

«Η αξίωση δεν έχει καμία βάση σε γεγονότα ή στον νόμο», ανέφερε ο Κουκ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αποφάσισε να αγνοήσει τους ιρλανδικούς νόμους. Τόνισε ότι η κίνηση είναι άνευ προηγουμένου και ότι απειλεί την κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών μελών επάνω στα δικά τους φορολογικά ζητήματα.

Το στέλεχος, πάντως, διευκρίνισε ότι η Apple είναι αφοσιωμένη στην Ιρλανδία και ότι θα συνεχίσει να επενδύει και να αναπτύσσεται στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή