Παραίτηση Εμανουέλ Μακρόν με βλέψεις στην προεδρία

Παραίτηση Εμανουέλ Μακρόν με βλέψεις στην προεδρία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο Ολάντ, τον οποίο φιλοδοξεί να υποκαταστήσει ως υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Μακρόν θεωρείται το καλύτερο όπλο της κεντρώας πτέρυγας των Σοσιαλιστών απέναντι στον Αρνό Μοντεμπούρ, επίσης πρώην υπουργό που πρεσβεύει την αριστερή στροφή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Θέλω να ανακτήσω την ελευθερία μου» είπε ο Μακρόν, ανακοινώνοντας την απόφαση στο επιτελείο του και τονίζοντας ότι θέλει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που «θα μεταμορφώσει» τη Γαλλία. Παρότι ο Μακρόν δεν ανακοίνωσε ευθέως την υποψηφιότητά του, αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή κίνηση καθιστά τον Ολάντ «ευάλωτο».

Μένει να διευκρινιστεί, αν και κατά πόσον, ο Ολάντ θα παραδώσει οικειοθελώς τη σκυτάλη, όπως τον προτρέπει ανοικτά ο αντάρτης Μοντεμπούρ και εμμέσως ο Μακρόν, ενώ άδηλο είναι και το αν οι δύο διεκδικητές θα λάβουν μέρος στις προκριματικές των Σοσιαλιστών, τον Ιανουάριο ή αν θα προσπαθήσουν να προσεταιριστούν την κομματική βάση με αυτοδύναμη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2017. Μυστική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ήρθε στο φως από το περιοδικό Le Point, έδειξε ότι ο Μοντεμπούρ επικρατεί στον δεύτερο γύρο των προκριματικών των Σοσιαλιστών αντί όλων των πιθανών υποψηφίων (Φρανσουά Ολάντ, Μανουέλ Βαλς, Εμανουέλ Μακρόν), αλλά ότι το προβάδισμά του σε σχέση με τον Μακρόν είναι μόλις δύο μονάδες. Με τον Μοντεμπούρ να έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις 21 Αυγούστου, η πλευρά Μακρόν υποχρεώθηκε να βιαστεί.

«Αρχικά υπολογίζαμε να περιμένουμε ώς τις 15 Σεπτεμβρίου για να λάβουμε τις αποφάσεις μας, αλλά το πολιτικό κλίμα είναι τόσο φορτισμένο που ήταν απαραίτητο να ξακαθαρίσει (ο Μακρόν) τη στάση του», είπε σύμβουλος του παραιτηθέντος υπουργού στο πρακτορείο Reuters.

Ο 38χρονος Μακρόν, πολυεκατομμυριούχος πρώην τραπεζικό στέλεχος που δεν είχε ποτέ αιρετό αξίωμα, ίδρυσε τον Απρίλιο τον πολιτικό φορέα «En Marche» (εμπρός). Ο Μακρόν, μέχρι προ διετίας άγνωστος σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ επί των οικονομικών, άφησε τη σφραγίδα του στη γαλλική πολιτική με τη διετή θητεία του στο υπουργείο Οικονομίας. Ο Μακρόν ήταν ο κύριος μοχλός υλοποίησης της μετατόπισης του Σοσιαλιστικού Κόμματος προς την οικονομική ορθοδοξία, υποστηρίζοντας μέτρα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του εργασιακού κόστους και την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας. Επίσης, διαφώνησε με την 35ωρη εργασιακή εβδομάδα, η εφαρμογή της οποίας ήταν «σημαία» προηγούμενων σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Στην πρώτη του πολιτική συγκέντρωση, τον Ιούλιο, προσήλθαν πολίτες τους οποίους η γαλλική εφημερίδα Le Monde περιέγραψε ως «κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης», ενώ οργή εκφράζουν απέναντί του τα γαλλικά συνδικάτα.

Σύμβουλος του Μακρόν είπε στους Financial Times ότι προχθές Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ζήτησε από τον υπουργό, που ο ίδιος ανέδειξε, να στηρίξει την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Ο Μακρόν αρνήθηκε και μία ημέρα αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του. Η πρωτοβουλία περνά τώρα στα χέρια του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν έχει δώσει το παραμικρό δείγμα ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία επανεκλογής. Τα καθήκοντα του Μακρόν στο υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή