Διάσωση 6.500 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης

Διάσωση 6.500 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους από 6.500 μετανάστες διέσωσε χθες η ιταλική ακτοφυλακή με πλοία του Frontex αλλά και ανθρωπιστικών οργανώσεων, από τα ανοικτά της Λιβύης, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης.

Περισσότερες από 40 επιμέρους επιχειρήσεις διάσωσης οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τα ξημερώματα της Δευτέρας έως και τη δύση του ηλίου, σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της πόλης Σαμπράτα της Λιβύης. Οι διασωθέντες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από την Ερυθραία και τη Σομαλία, είχαν επιβιβασθεί σε μη αξιόπλοα σκάφη και διέθεταν καύσιμα ικανά μόνο να φθάσουν μέχρι τα πλοία της ακτοφυλακής.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 1.100 μετανάστες διασώθηκαν στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

«Η χθεσινή ημέρα υπήρξε ιδιαίτερα κοπιαστική για όλους μας», ανέφερε εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι σκηνές της Δευτέρας με υπερφορτωμένα μικρά σκάφη υπογραμμίζουν την επικίνδυνη τακτική των Λίβυων διακινητών και την αδιαφορία τους για την επιβίωση ή τον πνιγμό του «ανθρώπινου φορτίου» τους.

Στο μεταξύ, σε συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας τους, με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος, δεσμεύθηκαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, ακόμη και «όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αυτό δήλωσε χθες η νέα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Αμπερ Ραντ, που επισκέφθηκε το Παρίσι για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τη γαλλική κυβέρνηση για τήρηση των διμερών συμφωνιών στο μεταναστευτικό. Η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα διαβατήρια ταξιδιωτών με προορισμό το Ντόβερ και άλλα λιμάνια της χώρας, στο Καλαί της Γαλλίας.

Τη δυνατότητα απόρριψης αιτήσεων ασύλου στα σύνορά της, εντός μιας ώρας από την κατάθεσή τους, αλλά και επιβολής ανώτατου αριθμού αιτήσεων τις οποίες θα αποδέχεται, επιδιώκει να κατοχυρώσει νομικά η κυβέρνηση της Αυστρίας. Η κυβέρνηση της Βιέννης ανακοίνωσε χθες ότι θα εγκαινιάσει την ερχόμενη εβδομάδα τη σχετική νομοπαρασκευαστική διαδικασία, με στόχο την εκπόνηση επείγουσας νομοθεσίας.

Στη Δανία, η κυβέρνηση συνασπισμού του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν πρότεινε χθες την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα επιτρέπει την απόρριψη αιτήσεων ασύλου στα σύνορα της χώρας σε περιόδους κρίσης.

Συνοριακοί έλεγχοι από Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη έχει ήδη επιβάλει συνοριακούς ελέγχους, αλλά και τον αμφιλεγόμενο «νόμο για τα τιμαλφή», που επιτρέπει στην αστυνομία να κατάσχει αντικείμενα αξίας από πρόσφυγες για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσής τους στη χώρα. Οι νομοθετικές αυτές προτάσεις εντάσσονται στο πολιτικό και οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα εννέα χρόνια, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή