ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα

Μέρκελ: Πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα

Με κύρια αναφορά στην οικονομία, στο μέλλον της Ευρώπης και στο μεταναστευτικό, ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ιταλογερμανικής διμερούς συνόδου στο Μαρανέλλο.

«Η Γερμανία πέρυσι υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Δηλαδή, δέκα φορές περισσότερους απ' ό,τι η Ιταλία. Είναι σημαντικό να εργασθούμε μαζί, με προσήλωση στην αρχή του επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούται τη χορήγηση ασύλου», δήλωσε ο Ρέντσι. Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να συνεχίσουν οι διαδώσεις ανθρώπινων ζωών».

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε ότι «πρέπει να χρωματισθεί όλο και πιο ζωηρά το μέλλον της, με θάρρος, επενδύσεις και καινοτομίες». «Δεν μοιράζονται σχολικοί έλεγχοι στην Ευρώπη, όπως νομίζει κάποιες φορές και η κοινή μας γνώμη. Εμείς λάβαμε τις δεσμεύσεις μας, πρώτα απ’ όλα ενώπιον των Ιταλών πολιτών», κατέστησε σαφές ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι «με τη Γερμανία, κάποιες φορές οι απόψεις μας σε επιμέρους θέματα διαφέρουν, αλλά μας ενώνει η επίγνωση της αξίας της Ευρώπης».

Η καγκελάριος Μέρκελ, από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία πρόκειται να συνεργασθεί με την Ιταλία για την ανοικοδόμηση ενός εκ των σχολείων που κατεστράφησαν στο Αματρίτσε από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου. Σε σχέση, δε, με την οικονομία, αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και στη βιομηχανική παραγωγή.

«Στο μεταναστευτικό συνεργαζόμαστε στενά. Όποιος δεν δικαιούται να μείνει στην Ευρώπη πρέπει να επαναπατρισθεί. Στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, έχασαν τη ζωή τους πολλά άτομα, και εμείς έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε την παρανομία και τους διακινητές», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο μεταναστευτικό «πολλά έγιναν και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν», ενώ συμφώνησε με τον Ματέο Ρέντσι ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να δοθούν βοήθειες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά επιτελέσαμε ήδη ουσιαστική πρόοδο», τόνισε η καγκελάριος, η οποία ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι της αρμόζει και στο θέμα των μετεγκαταστάσεων.

Από τη σημερινή ιταλογερμανική σύνοδο προέκυψε με σαφήνεια, επίσης, ότι το Βερολίνο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταγραφή και στην ταυτοποίηση των αφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων, «κάτι που βοηθά και σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε σχέση με την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του Αματρίτσε, ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η χώρα του «θα παρουσιάσει ένα σοβαρό και διαφανές σχέδιο», το οποίο θα αφορά και την αντισεισμική θωράκιση όλης της Ιταλίας. «Μόνο στη συνέχεια θα κάνουμε χρήση όλων των έκτακτων πόρων που προβλέπονται από την Ένωση», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. «Θα βρούμε μια λογική, σωστή λύση, όταν η Ιταλία καταθέσει το σχέδιό της», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

Ο Ρέντσι, τέλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Φερράρι, όπου διεξάγεται η ιταλογερμανική σύνοδος, θα διαθέσει ένα αυτοκίνητό της, το οποίο θα δημοπρατηθεί, με τιμή εκκίνησης ένα εκατομμύριο ευρώ, για την στήριξη των σεισμοπαθών.