Κουρτς: Οι πρόσφυγες να σταματούν στη Λέσβο και στη Λαμπεντούζα

Κουρτς: Οι πρόσφυγες να σταματούν στη Λέσβο και στη Λαμπεντούζα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέλαβε την πρόταση για υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου» για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier» ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με βάση την πρόταση αυτή η Λέσβος και η Λαμπεντούζα θα μετατρέπονταν σε σημεία κράτησης των προσφύγων, καθώς το ταξίδι τους θα σταματούσε εκεί.

«Αυτό σημαίνει ότι καθένας που φθάνει στην ελληνική Λέσβο ή στην ιταλική Λαμπεντούζα δεν επιτρέπεται στη συνέχεια να μεταφέρεται στην ενδοχώρα. Εάν δεν τους σταματά κανείς εκεί, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται, και εάν εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν δημιουργήσουμε τάχιστα αυτό το σύστημα, τότε σύντομα οι άνθρωποι θα προωθούνται προς εμάς μέσω του "Περάσματος Μπρένερ " (ιταλο-αυστριακά σύνορα)», διευκρίνισε ο Κουρτς.

Ο ίδιος δέχθηκε πρόσφατα πολλές επικρίσεις για την πρότασή του να σταματά το προσφυγικό ρεύμα στα εξωτερικά σύνορα.

«Αυτό που ζητώ είναι να σταματά κανείς τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα και να μην μεταφέρονται στη συνέχεια στην ενδοχώρα. Αυτό σταματά το ρεύμα. Διότι οι άνθρωποι δεν έρχονται για να βρουν ασφάλεια στη Λαμπεντούζα ή στη Λέσβο, αλλά για να βρουν μία καλύτερη ζωή στην Αυστρία, στη Γερμανία ή στη Σουηδία», πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Αντιδράσεις από τη Λέσβο

Αντιδρώντας έντονα, ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, απάντησε ότι «αυτές οι προτάσεις συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα».

«Οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών», υπογράμμισε ο κ. Γαληνός.

Υπενθυμίζεται πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, σε σχέση με την προσφυγική κρίση, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Αθήνα για «ανικανότητα» διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ζητώντας μάλιστα την άσκηση πιέσεων και τη λήψη μέτρων εναντίον της, ενώ δεν είχε προσκαλέσει την Ελλάδα στην επονομαζόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την άποψη του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, την οποία είχε κάνει επανειλημμένα γνωστή και στο παρελθόν, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνο για την κατά το δυνατόν παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Η Ελλάδα είχε αντιδράσει τόσο με έντονη κριτική από πλευράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (με ομιλία του στη Βουλή) και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όσο και με διάβημα διαμαρτυρίας και με την ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, η οποία επέστρεψε μόνον έπειτα από δύο μήνες με την ευκαιρία της επίσκεψης εργασίας του Νίκου Κοτζιά στη Βιέννη, στις 11 Μαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή