Κυβέρνηση εθνικιστικής συμμαχίας συζητείται στην Αγκυρα

Κυβέρνηση εθνικιστικής συμμαχίας συζητείται στην Αγκυρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα συσπειρώνει τις εθνικιστικές και συντηρητικές δυνάμεις και θα δίνει συνέχεια στο περίφημο «πνεύμα της 15ης Ιουλίου και του Γενίκαπι» συζητείται αυτή την στιγμή στους κύκλους του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά στις εξελίξεις στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και η οποία στο παρελθόν διαδραμάτισε ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στην κουρδική πλευρά, από τον Οκτώβριο και μετά, το κυβερνών ΑΚΡ ενδέχεται να δρομολογήσει νέες πολιτικές εξελίξεις.

Αυτή την στιγμή, στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας έχει «πέσει» η ιδέα της ανασυγκρότησης της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ιδέες και σκέψεις για την απομάκρυνση σημαντικών στελεχών του ΑΚΡ από το κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, στην κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ενδέχεται να ενταχθούν βουλευτές και προσωπικότητες, οι οποίες ακολουθούν εθνικιστική πολιτική γραμμή και υποστηρίζουν την συντηρητική ιδεολογία.

Οι πρώτες πληροφορίες της Κ κάνουν λόγο για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει προσωπικότητες που διατηρούν σχέσεις ή συμπάθεια για μικρότερους εθνικιστικούς παράγοντες, όπως λ.χ. το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων ή το Κόμμα Μεγάλης Εθνότητας.

Οι κύκλοι του ΑΚΡ προσεγγίζουν την νέα ιδέα-σενάριο ως μια προσπάθεια για την συνέχεια του κλίματος εθνικής συνεννόησης που έχει εξασφαλιστεί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, και το οποίο «σφραγίστηκε» στην πρόσφατη διαδήλωση του Γενίκαπι, στην Κωνσταντινούπολη. Στην Άγκυρα, οι κύκλοι του ΑΚΡ κάνουν λόγο για την συνεργασία όλων των εθνικιστικών δυνάμεων της χώρας.

Με την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ και το τουρκικό Προεδρικό στοχεύουν σε μια νέα, πιο επιθετική γραμμή σε μια σειρά «εθνικών ζητημάτων».

Φυσικά, η τελική απόφαση για το νέο εγχείρημα ακόμη δεν έχει λεχθεί. Στο εν λόγω εγχείρημα η τελική απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να χαράζει την πορεία του Προεδρικού και της κυβέρνησης αναλόγως με τις εξελίξεις και με μπούσουλα την προσπάθεια της αναθεώρησης του συντάγματος.

Αποκλείει τον διάλογο στο Κουρδικό ο Γιλντιρίμ

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας απέκλεισε πριν από λίγο την επανέναρξη του διαλόγου στο Κουρδικό Ζήτημα.

Ο κ. Γιλντιρίμ υπενθυμίζει ότι στο Κουρδικό Ζήτημα, από τις 24 Ιουλίου 2015 έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδο. Η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία» με κάθε διαθέσιμο μέσο, εντός της χώρας και σε Ιράκ και Συρία.

Το μήνυμα του κ. Γιλντιρίμ φτάνει την στιγμή που το κουρδικό κίνημα στέλνει νέες προειδοποιήσεις στην Άγκυρα και ξεκινά απεργία πείνας επ’αορίστου βάσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή