Απεβίωσε ο επί 25 χρόνια ηγέτης του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ

Απεβίωσε ο επί 25 χρόνια ηγέτης του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε ύστερα από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 78 ετών ο επί 25 χρόνια ηγέτης του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ.

Νωρίτερα είχε επικρατήσει σύγχυση ως προς την είδηση του θανάτου του Καρίμοφ, καθώς το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, αφού μετέδωσε ότι ο Ουζμπέκος ηγέτης απεβίωσε, στη συνέχεια απέσυρε το τηλεγράφημα και έκανε λόγο για «τεχνικό λάθος».

Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε τελικά τις πληροφορίες και ανέφερε ότι η κηδεία του Καρίμοφ θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου στην Τασκένδη.

Παρά τις επίμονες φήμες για την εύθραυστη υγεία του, ο Ισλάμ Καρίμοφ δεν είχε ορίσει κανέναν διάδοχο για την προεδρία του Ουζμπεκιστάν, δημιουργώντας το ενδεχόμενο να υπάρξει διαμάχη για την ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Γερουσίας αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου στην περίπτωση αδυναμίας του τελευταίου να κυβερνήσει.

Ως πιθανότεροι διάδοχοι του Καρίμοφ φέρονται ο πρωθυπουργός Σαβκάτ Μιρζιόγεφ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρουστάν Αζίμοφ, που θεωρούνται πολιτικοί αντίπαλοι. Την εξουσία θα μπορούσε να διεκδικήσει και ο Ρουστάμ Ινογιάτοφ.

Πηγή της πιθανής διαμάχης αποτελεί και η απουσία της μεγαλύτερης κόρης του Ισλάμ Καρίμοφ από το πολιτικό προσκήνιο. Γκουλνάρα Καρίμοβα, που κάποτε ήταν η ευνοούμενή του και έπεσε σε δυσμένεια αφού συνέκρινε τον πατέρα της με τον Στάλιν. Φέρεται ότι τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2014.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Καρίμοφ στον Νιγκματίλα Γιουλντάσεφ που έχει αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος. Ο Πούτιν τον χαρακτήρισε «πραγματικό ηγέτη» ο θάνατος του οποίου «συνιστά μια τεράστια απώλεια για τον λαό του Ουζμπεκιστάν και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών».

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που θα παραστεί στη κηδεία θα είναι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του τελευταίου, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Πολλοί άλλοι ηγέτες κρατών και αντιπρόσωποι ετοιμάζονται να μεταβούν στην Τασκένδη για την κηδεία.

Ο Ισλάμ Αμπντουγκανίεβιτς Καρίμοφ γεννήθηκε το 1938 στη Σαμαρκάνδη. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και σπούδασε μηχανολογία στο Πολυτεχνείο Κεντρικής Ασίας και οικονομικά στο Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας της Τασκένδης.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εργοδηγός στη βιομηχανία αγροτικών μηχανημάτων της Τασκένδης και κατόπιν εργάστηκε ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος του τμήματος σχεδιασμού της αεροναυπηγικής βιομηχανίας της Τασκένδης, η οποία υπήρξε ο κύριος κατασκευαστής μεταγωγικών αεροσκαφών της πρώην ΕΣΣΔ.

Το 1964 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) στο οποίο παρέμεινε ως μέλος μέχρι το 1991. Το 1989 ανέλαβε πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ του Ουζμπεκιστάν.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1999 γλίτωσε από βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Τασκένδης, από την οποία σκοτώθηκαν 15 και τραυματίστηκαν 150 άνθρωποι.

Στις προεδρικές εκλογές του 2000, του 2007 και του 2014 εξελέγη πρόεδρος με ποσοστά άνω του 88%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι μέχρι σήμερα οι Δυτικοί παρατηρητές δεν έχουν χαρακτηρίσει «ελεύθερη και δίκαιη» καμία εκλογική διαδικασία στο Ουζμπεκιστάν. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές δεν είχε επιτραπεί η συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι προέρχονταν από κόμματα πιστά στον ίδιο τον πρόεδρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή