Για το προσφυγικό στον ΟΗΕ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διεθνείς διασκέψεις για το προσφυγικό, ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα και ευλόγως το αναδεικνύει, πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και έμφαση στην περιφερειακή σταθερότητα, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και δύο τριμερείς συναντήσεις με Κύπρο – Ισραήλ και Κύπρο – Αίγυπτο, θα βρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής παρουσίας στη φετινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου και θα συμμετάσχει σε δύο διασκέψεις για το προσφυγικό, μία στις 19 του μηνός, την οποία συγκαλεί ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ, και μία την επομένη, που διοργανώνει ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος έχει θέσει στόχο την αύξηση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 30%.

Η αβεβαιότητα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, που επιβεβαιώθηκε και κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Αγκυρα τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, περιπλέκει το σκηνικό και προκαλεί αυξημένη ανησυχία στην Αθήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, και ευρισκόμενος στο περιβάλλον των Ην. Εθνών, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα προβάλει την ανάγκη «διεθνοποίησης» της αντιμετώπισης του προβλήματος και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη στήριξη χωρών εκτός της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που θα περιλαμβάνει σειρά διμερών συναντήσεων, βρίσκεται υπό επεξεργασία. Εκτός από τις διμερείς επαφές με άλλους ηγέτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης σχεδιάζονται τριμερείς συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και του Κύπριου ομολόγου του, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και με αυτόν της Αιγύπτου.

Και στις δύο η ενέργεια θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, όπως και οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και η ευρύτερη συνεργασία στην οποία Ισραήλ και Αίγυπτος προσβλέπουν. Στις 12 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ η αντίστοιχη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για να έρθει σε επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τόσο με τα ηγετικά στελέχη και επιχειρηματίες όσο και τους απλούς ομογενείς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει τις καθιερωμένες πλέον επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις που βλέπουν θετικά και στηρίζουν ενεργά, στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τη συνεχιζόμενη εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.

Στο προσκήνιο θα βρεθεί και το Κυπριακό. Μετά την ολοκλήρωση στις 14 Σεπτεμβρίου του γύρου εντατικών συνομιλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο, σχεδιάζεται τριμερής συνάντηση στις 26 του μηνός στη Νέα Υόρκη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Την πορεία των συνομιλιών και κυρίως τις εξελίξεις στο θέμα των εγγυήσεων θα εξετάσουν οι κ. Κοτζιάς και Κασουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη, πριν από τη διάσκεψη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Ρόδο και έναντι των επαφών που θα έχουν στα τέλη του μηνός στον ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή