Νέα «πιρουέτα» από Τραμπ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του στο θέμα της μετανάστευσης την Τετάρτη (από τον παραληρηματικό ρατσισμό, στους επαίνους του μεξικανικού ήθους και εργατικότητας και πίσω στις αρχικές του θέσεις) ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί σήμερα μια άλλου τύπου «πιρουέτα», επισκεπτόμενος συνοικία μαύρων στο Ντιτρόιτ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος που υποστηρίζεται δημοσίως από τα υπολείμματα της Κου Κλουξ Κλαν επιδιώκει να παρουσιαστεί ως «θαρραλέος», επειδή τολμά να συναντήσει ανθρώπους τους οποίους έχει προσβάλει βαθύτατα, είτε στις συνοικίες των μαύρων είτε στην Πόλη του Μεξικού. Πέρα από τη γενικότερη πρόθεση να δείξει ότι «στέκεται» στη διεθνή σκηνή, ένα από τα κίνητρα του πρόσφατου ταξιδιού του Τραμπ στο Μεξικό ήταν σίγουρα οι πολιτικοί πόντοι που συνέλεξε, καταγγέλλοντας από μεξικανικό έδαφος μπροστά στον Μεξικανό πρόεδρο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικού (NAFTA), την οποία η αντίπαλός του, Χίλαρι υποστηρίζει. Το σχόλιο της Χίλαρι Κλίντον για το ταξίδι-αστραπή του Τραμπ στο Μεξικό ήταν ότι λίγες ώρες σε μια ξένη πρωτεύουσα δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν μια σχέση που δηλητηριάζεται διαρκώς από κακεντρεχή σχόλια.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Κλίντον κατηγορήθηκε για το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή για τις υπερβολικά καλές σχέσεις που έχει οικοδομήσει με σειρά ξένων ηγετών και εύπορων δωρητών που χρηματοδοτούν το ίδρυμα Κλίντον. Ερευνα του πρακτορείου Associated Press έφερε στο φως το ημερολόγιο των επίσημων συναντήσεων της Κλίντον, ως υπουργού Εξωτερικών, με ιδιώτες (όχι με ξένους διπλωμάτες, κάτι που περιλαμβάνεται στην άσκηση των καθηκόντων της). Από τα αρχεία αυτά φάνηκε ότι οι 85 από τους 154 ιδιώτες είχαν προσφέρει συνολικά 150 εκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα Κλίντον.

Τρία δισ. δολάρια

Το ποσό αυτό είναι ένα μικρό μέρος των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συλλέξει το ζεύγος Κλίντον από δωρεές προς τις προεκλογικές τους εκστρατείες και προς το ίδρυμά τους τις τελευταίες δεκαετίες, όπως υπολόγισε περυσινή έρευνα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Το ζεύγος Κλίντον είναι μακράν η πιο ισχυρή πολιτική μηχανή που έχει περάσει ποτέ από την Ουάσιγκτον, ελέγχοντας με εντυπωσιακό τρόπο τη νευραλγική ζεύξη πολιτικής και οικονομικής ισχύος. Από τα πιο αμφιλεγόμενα παραδείγματα αυτής της σχέσης είναι τα δεκάδες εκατομμύρια που δώρισαν στο ίδρυμα Κλίντον χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι, εκτός αν θεωρηθεί ότι τα μισογυνικά αυτά καθεστώτα επεδίωκαν να ενισχύσουν σκοπούς του ιδρύματος όπως την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Χθες η Κλίντον πέρασε στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας μέτρα που μπορεί να θεωρηθεί ότι τη φέρνουν σε αντιπαράθεση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Η υπόσχεση της Κλίντον είναι η σύσταση επιτροπής που θα εξετάζει αν δικαιολογείται ή όχι το υπέρογκο κόστος φαρμάκων που σώζουν ζωές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή