Πούτιν: Δεν φέρουμε ευθύνη για τις επιθέσεις

Πούτιν: Δεν φέρουμε ευθύνη για τις επιθέσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτι έχει πλήρη άγνοια αναφορικά με το ποιος χάκαρε τις οργανώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο τον σημαντικό χαρακτήρα των στοιχείων που αποκαλύφθηκαν. Aυτό ανέφερε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των G20 στην Κίνα, ο Πούτιν σημείωσε ότι πιθανόν να είναι αδύνατον να μάθουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την υποκλοπή και τη δημοσιοποίηση τέτοιου ευαίσθητου υλικού, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη. «Δεν υπάρχει λόγος να αποσπάσουμε την προσοχή του κοινού από την ουσία του προβλήματος, εγείροντας θέματα μικρότερης σημασίας σχετικά με το ποιος το έκανε», ανέφερε συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι το περιεχόμενο που δόθηκε στο κοινό».

Ωστόσο, η Χίλαρι Κλίντον κατηγορεί ευθέως τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση των αμερικανικών εκλογών. Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε ρητά τις παραπάνω κατηγορίες, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε παρέμβει, δεν παρεμβαίνουμε και δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά καμίας χώρας» και δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες, εφόσον εκείνη το επιθυμεί. Τέλος, ο Πούτιν επέκρινε την τάση και των δύο υποψηφίων να επιστρατεύουν «το αντιρωσικό χαρτί», κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για διασυνδέσεις με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την κοντόφθαλμη και επιπλέον τόνισε ότι δεν θέλει η χώρα του να ακολουθήσει το ίδιο λάθος παράδειγμα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Συριακό, στεκόμενος στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. «Κατά την άποψή μου, κινούμαστε σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει στο κοντινό μέλλον η επίτευξη συμφωνίας να γίνει πραγματικότητα.

Δευτερεύοντα ζητήματα

Πέραν των πιο φλεγόντων ζητημάτων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε και σε άλλα, πιο δευτερεύοντα ζητήματα, όπως η επανεκκίνηση των εργασιών για τη δημιουργία του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. «Νομίζω ότι τελικώς θα τον δημιουργήσουμε, τουλάχιστον το πρώτο μέρος του, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις ικανότητες μεταφοράς και τις διαρκώς αυξανόμενες προμήθειες στην τουρκική εγχώρια αγορά», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα εφοδιασμού και της Ευρώπης, κάτι το οποίο ωστόσο εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφέρθηκε επίσης και στο ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας. Οπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα έβλεπε με θετικό μάτι μία πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης, καθώς το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Μόσχας είναι σε ευρώ. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν το ευρώ μπορεί να επιβιώσει υπό τις τωρινές συνθήκες, δήλωσε «ναι, έτσι ελπίζω, καθώς εμείς, πρωτίστως και κυρίως, πιστεύουμε στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του παγώματος της παραγωγής πετρελαίου, καλώντας σε συμβιβασμό τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν πάνω στο ζήτημα του παγώματος, κυρίως λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αναφορικά με την επιθυμία της Τεχεράνης να ενισχύσει την πετρελαϊκή παραγωγή της μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή