Η εξασθένηση του Ι.Κ. στο Ιράκ ενισχύει τον κίνδυνο στη Γαλλία

Η εξασθένηση του Ι.Κ. στο Ιράκ ενισχύει τον κίνδυνο στη Γαλλία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ανησυχία του για την εξασθένηση του Ισλαμικού Κράτους και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει για την ασφάλεια στην Ευρώπη, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν.

«Αποτελεί παράδοξο ότι η εξασθένηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης του τρομοκρατικού κινδύνου στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο κ. Μολέν.

Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, αναζητούν τρόπους εξαγωγής της δράσης τους στο εξωτερικό. Ο κ. Μολέν επισημαίνει επίσης ότι η επάνοδος βετεράνων τζιχαντιστών αποτελεί από μόνη της απειλή. «Σε κάποια στιγμή, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της επανόδου μεγάλου αριθμού Γάλλων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των οικογενειών τους», λέει ο εισαγγελέας.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, περίπου 2.000 Γάλλοι βρίσκονται ήδη στα πεδία των μαχών, επιδιώκουν να μεταβούν σε αυτά ή βρίσκονται καθ’ οδόν», λέει ο κ. Μολέν.

Η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας χειρίζεται σήμερα 324 τέτοιους φακέλους. Από αυτούς, 183 βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας και 141 έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για την άσκηση διώξεων. Μόνο 25 υποθέσεις έχουν εκδικασθεί μέχρι σήμερα.

«Συνολικά, 982 άτομα έχουν αντιμετωπίσει διώξεις για ισλαμική τρομοκρατία. Διακόσιες ογδόντα υποθέσεις εκκρεμοδικούν, 167 ύποπτοι είναι προφυλακισμένοι και έχουμε εκδώσει 577 εντάλματα σύλληψης», εξηγεί ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον δικαστικό λειτουργό, η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε στα τέλη Απριλίου τη σκλήρυνση της ποινικής αντιμετώπισης των τρομοκρατών.

«Κάθε πολίτης, ο οποίος βρέθηκε στη Συρία μετά τον Ιανουάριο του 2015 και συμμετείχε σε μάχες, σε περιπόλους ή στην ισλαμική αστυνομία του Ι.Κ. ή του Μετώπου αλ Νόσρα (μετέπειτα Φατάχ αλ Σαμ), θα αντιμετωπίζει κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση», λέει ο Φρανσουά Μολέν.

Ο εισαγγελέας ξεκαθαρίζει, όμως, ότι η προληπτική κράτηση υπόπτων για ισλαμικές συμπάθειες δεν είναι δυνατόν να γίνει, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή