Επικρίσεις εκστρατείας για γονιμότητα

Επικρίσεις εκστρατείας για γονιμότητα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αμφιλεγόμενη εκστρατεία στο Twitter με στόχο την ενίσχυση της γεννήσεων απέσυρε η ιταλική κυβέρνηση, ύστερα από κατακραυγή στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Ιταλίδα υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, ανέφερε ότι διέταξε την πραγματοποίηση αλλαγών στην εκστρατεία, μετά τις καταγγελίες για σεξιστικό και πατερναλιστικό ύφος ορισμένων κειμένων της πρωτοβουλίας.

Τις περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσε φωτογραφία εμφανώς ανήσυχης νέας γυναίκας, η οποία κρατά το στομάχι της με το ένα χέρι και κλεψύδρα, με το άλλο. «Η ομορφιά δεν έχει ηλικία. Η γονιμότητα, όμως, έχει», γράφει η λεζάντα. Η εικόνα και το κείμενό της προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Οι επικριτές της εικόνας υποστηρίζουν ότι αυτή υπονοεί ότι οι γυναίκες, που καθυστερούν να τεκνοποιήσουν φέρουν όλη την ευθύνη εάν παραμείνουν άτεκνες. Με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίζονται, όμως, και οι άνδρες από την εκστρατεία. Φωτογραφία μπανανόφλουδας σε σήψη έφερε τη λεζάντα: «Η ανδρική γονιμότητα είναι πιο ευάλωτη από όσο νομίζετε», ενώ άλλη φωτογραφία, άνδρα που καπνίζει, είχε τη λεζάντα: «Μην αφήνετε το σπέρμα σας να γίνει καπνός».

Οι εικόνες αυτές, που δημοσιεύθηκαν στο Twitter, με αφορμή την Ημέρα Γονιμότητας στις 23 Σεπτεμβρίου, προκάλεσαν αμέσως αντιπαράθεση με μερίδα χρηστών του Διαδικτύου, μελών καθολικών οργανώσεων υπέρ της οικογένειας, να τάσσεται υπέρ της υπουργού. Οι επικρίσεις στην εκστρατεία αφορούν τα πάμπολλα εμπόδια στην τεκνοποιία στη σύγχρονη ιταλική κοινωνία, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι χαμηλοί μισθοί, τα ελάχιστα προνόμια για τις νέες μητέρες και οι ανεπαρκείς υποδομές νηπιακής φροντίδας.

Στον αντίποδα των επικρίσεων, η οργάνωση Επιτροπή Αρθρο 26, που αντιτίθεται στα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, έγραψε στο Twitter: «Οι επικρίσεις στην Ημέρα της Γονιμότητας είναι γελοίες. Στη χώρα της δημογραφικής αυτοκτονίας, πολλά ακόμη μένουν να γίνουν».

Ανακοινώνοντας την αναθεώρηση της εκστρατείας, η υπουργός Υγείας είπε: «Δεν είχαμε πρόθεση να θίξουμε ή να προκαλέσουμε. Αφού το μήνυμά μας δεν έγινε δεκτό με τον τρόπο που ελπίζαμε, θα το αλλάξουμε».

Τη Λορεντσίν, που προβάλλει τη ρωμαιοκαθολική της πίστη, άφησε έκθετη και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που φάνηκε να επικρίνει και αυτός την εκστρατεία.

«Από όσο γνωρίζω, κανείς από τους φίλους μου δεν έκανε παιδιά, χάρη σε διαφημιστική εκστρατεία», είπε ο κ. Ρέντσι σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη.

Η Ιταλία εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη και από τα χαμηλότερα στον κόσμο, με μόλις οκτώ γεννήσεις για κάθε 1.000 κατοίκους το 2015, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο.

Συνολικά 485.000 βρέφη γεννήθηκαν πέρυσι στην Ιταλία, αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της χώρας.

Η Λορεντσίν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι η παρούσα «καταστροφική υποχώρηση» θα περιόριζε τον αριθμό των νεογνών στα 350.000 τον χρόνο εντός της προσεχούς δεκαετίας.

Τις εκτιμήσεις της υπουργού επιβεβαιώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Il Fatto Cotidiano, που αναφέρει: «Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας έχει τεράστιες διαστάσεις. Στην Ιταλία, οι γεννήσεις είναι τόσο λίγες, που η μετανάστευση μοιάζει με μαζική εισαγωγή νέων για μία κοινωνία, η οποία παράγει μόνο ηλικιωμένους».

Τέτοια ποσοστά υπογεννητικότητας είχε να βιώσει η χώρα από τη διετία 1917-18, όταν σημαντικό ποσοστό του ανδρών βρισκόταν στα μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε άρθρο της, η εφημερίδα La Repubblica επισημαίνει την ανησυχητική συνάφεια μεταξύ της εκστρατείας του υπουργείου Υγείας και ανάλογων εκστρατειών του φασιστικού κόμματος των δεκαετιών του 1930 και 1940 για την προώθηση της τεκνοποιίας, όλες τους επικεντρωμένες στη φιγούρα της γυναίκας, ως σύμβολο αναπαραγωγής.

«Η επιλογή αγγλικής ορολογίας για την Ημέρα της Γονιμότητας (#fertilityday) δεν ξεγέλασε κανέναν», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μικέλε Σέρα.

Την οργή τους για την απλοϊκή φύση της εκστρατείας εξέφρασαν και Ιταλοί διανοούμενοι, μεταξύ τους και ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο. Ο πνευματικός κόσμος της χώρας έσπευσε έτσι να υπενθυμίσει στην καθολική υπουργό ότι η αναβολή της τεκνοποιίας από ολοένα και περισσότερες Ιταλίδες δεν οφείλεται σε επιλογή τρόπου ζωής, αλλά ανάγκης.

«Το υπουργείο επέλεξε να διαχειρισθεί το ζήτημα της υπογεννητικότητας ως θέμα δημόσιας υγείας ή γονικής παιδείας, αντί να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και να παραδεχθεί ότι πρόκειται για κατεξοχήν οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», έγραψε ο Μικέλε Σέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή