Μαζικό αίτημα η απομάκρυνση του Μαδούρο

Μαζικό αίτημα η απομάκρυνση του Μαδούρο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία διαμαρτυρίας στο Καράκας για να εκφράσουν την οργή τους για την οικονομική κατάρρευση της χώρας και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας από την κυβέρνηση. Αίτημά τους ήταν η απομάκρυνση του προέδρου Nικολάς Μαδούρο, σε μια από τις μαζικότερες εκδηλώσεις αγανάκτησης για τα δεινά της Βενεζουέλας. Η πορεία, την οποία οι διαδηλωτές αποκάλεσαν «ανακατάληψη του Καράκας», διοργανώθηκε από πολιτικούς αντιπάλους των κυβερνώντων αριστερών.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο και πολλές λεωφόρους στο Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας. Συνέρρευσαν στις πλατείες της πόλης σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν την πίεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την καθαίρεση του Μαδούρο. Η δυσαρέσκεια όμως είναι πολύ μεγαλύτερη από απλή πολιτική αντιπαράθεση, σε μια χώρα που βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής καταστροφής. Ορισμένοι διαδηλωτές ταξίδεψαν για ώρες από διάφορα σημεία της Βενεζουέλας, όπου όπως είπαν δεν καταφέρνουν πλέον να βρουν επαρκή τρόφιμα. Αλλοι είπαν ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή ότι οι πόλεις δοκιμάζονται από τη βία και την απουσία κράτους.

Η 42χρονη Ιβόν Μέγιας, η οποία φορούσε μαντίλι στο κεφάλι με τα χρώματα της σημαίας της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει γίνει τόσο δύσκολη ώστε φέτος δεν μπόρεσε να φτιάξει τούρτες γενεθλίων για τα παιδιά της. Η τετραμελής οικογένειά της είναι υποχρεωμένη να ζει με 25 δολάρια την εβδομάδα και αναγκάζεται να φτιάχνει πινιάτες για να βγάζει επιπλέον χρήματα. «Κάποιες στιγμές θέλω να αυτοκτονήσω», λέει.

«Είμαι εξοργισμένη, εκτός ελέγχου, τσακώνομαι με τον κόσμο. Δεν είναι αυτή η ζωή μου. Σκίζεται η καρδιά μου στα δύο όταν τα παιδιά μου μού ζητούν κάτι, ένα παγωτό, ένα μπισκότο, και δεν μπορώ να τους το δώσω. Το πιο δύσκολο είναι η εξασφάλιση τροφίμων», προσθέτει.

Ο 45χρονος Βίκτορ Γκιλάρτε, μηχανικός από προάστιο του Καράκας, αναφέρει ότι η δουλειά του εξαφανίστηκε επειδή οι γείτονές του είναι πλέον τόσο φτωχοί ώστε δεν μπορούν να πληρώσουν επισκευές των αυτοκινήτων τους. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, επισκέφθηκε την οικογένειά του σε άλλη πολιτεία και ανακάλυψε ότι η κατάσταση εκεί ήταν χειρότερη. «Γύρισα πίσω διαλυμένος. Δεν είχαν φαγητό. Εχω κουραστεί από τον Μαδούρο και την κυβέρνησή του, κουρασμένος από την εγκληματικότητα, την πείνα και εκείνους που μας λένε ότι έχουμε αρκετά να φάμε. Θέλω δημοψήφισμα και αν δεν γίνει, θέλω να παραιτηθεί», προσθέτει.

Η κυβέρνηση έχει άλλωστε προβεί σε διώξεις αντιφρονούντων.

Πριν από λίγες μέρες ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ντανιέλ Τσεμπάλος, ο οποίος τελούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία της υποκίνησης βίας, μεταφέρθηκε σε κελί φυλακής. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο να καλέσει τους πολίτες να προβούν σε πράξεις βίας στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Αλλα κόμματα ανέφεραν ότι τα μέλη τους είτε συνελήφθησαν είτε κρύβονται.

Την ίδια στιγμή οι Αρχές προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κάλυψη των γεγονότων από ξένα ΜΜΕ. Σε τουλάχιστον έξι δημοσιογράφους, ανάμεσά τους δύο από το Al Jazeera και έναν από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, απαγορεύτηκε στο αεροδρόμιο η είσοδος στη χώρα. Ο Τζιμ Βάις από τη The Miami Herald κατάφερε να μπει στη χώρα αλλά στη συνέχεια υποχρεώθηκε να την εγκαταλείψει, παρόλο που είχε μια νόμιμη δημοσιογραφική βίζα. «Εκανε τη δουλειά του όταν συνελήφθη», σχολίασε ο αρχισυντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας.

Η άνοιξη σημαδεύτηκε από ξηρασία με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το υδροηλεκτρικό σύστημα. Μπλακάουτ έπληξαν τη χώρα, με αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος και αναστολή λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας. Τότε ο Μαδούρο είχε προαναγγείλει την περικοπή της εργάσιμης εβδομάδας κατά μία ημέρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το καλοκαίρι άρχισαν να τελειώνουν τα τρόφιμα. Οι ουρές στις οποίες είχαν συνηθίσει να περιμένουν οι πολίτες της χώρας μετατράπηκαν σε συμμορίες που έκαναν επιθέσεις σε αρτοποιεία, χασάπικα και μανάβικα. Φορτηγά διανομής τροφίμων λεηλατούνταν και η κυβέρνηση διέταξε να μεταφέρονται υπό αστυνομική συνοδεία τα καταναλωτικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή