Επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον από ΗΠΑ και Κίνα

Επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον από ΗΠΑ και Κίνα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επικύρωση της ιστορικής παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα, που είχε υπογραφεί στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί ρύπων στον κόσμο, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η Ιστορία θα κρίνει την προσπάθεια του σήμερα ως κρίσιμη», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την άφιξή του στο Χανγκζού της Κίνας για τη σύνοδο κορυφής του G20.

Η συμφωνία του Παρισιού μπορεί να τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες αφότου επικυρωθεί ή εφαρμοστεί από τουλάχιστον 55 χώρες που θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Έως τώρα, έχει επικυρωθεί από 24 χώρες, κυρίως νησιωτικές, που αντιπροσωπεύουν το 1,08% των παγκόσμιων εκπομπών.

Μεταξύ τους ΗΠΑ και Κίνα είναι υπεύθυνες για το 38% των παγκόσμιων εκπομπών επικίνδυνων αερίων, και συνεπώς η απόφασή τους να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού αλλάζει την ισορροπία και παράλληλα στέλνει μήνυμα ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο είναι πιστές στο στόχο για περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη σημαντικά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλος «απών», για την ώρα, από την επικύρωση της συμφωνίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω διαφωνιών για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δικαιοδοσία να προβεί σε επικύρωση εκ μέρους των 28 ή εάν προαπαιτείται έγκριση από το κάθε κράτος-μέλος.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη συνέχεια, ανάλογα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως απάτη που προωθείται από την Κίνα προκειμένου να πληγεί η αμερικανική βιομηχανία, κι έχει διαμηνύσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία εάν εκλεγεί.

Η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει την περιβαλλοντική πολιτική του κ. Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή