ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στη Χασάκα

hasaka

Πέντε επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και τη Χασάκα, πόλη που ελέγχουν οι κούρδοι πολιτοφύλακες, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για τουλάχιστον 43 νεκρούς από τις επιθέσεις που είχαν στόχο σημεία ελέγχου του συριακού στρατού ή της κουρδικής πολιτοφυλακής. «Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σαφώς ταυτόχρονα και είχαν στόχο θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας», υπογράμμισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Η πλέον αιματηρή επίθεση, με τουλάχιστον 30 νεκρούς και 45 τραυματίες, ήταν η διπλή επίθεση στην παράκτια επαρχία Ταρτούς, προπύργιο του συριακού καθεστώτος, στη δυτική Συρία.

Η διπλή επίθεση σημειώθηκε πάνω στη γέφυρα Αρζούνα, στην είσοδο της πόλης Ταρτούς. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και η δεύτερη σημειώθηκε όταν καμικάζι πυροδότησε τη ζώνη του με τα εκρηκτικά, την ώρα που άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να βοηθήσουν αυτούς που τραυματίστηκαν στην πρώτη έκρηξη.

Ο επιχειρησιακός αυτός τρόπος χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Χομς που τελεί υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, στην κεντρική Συρία, συγκεκριμένα στην είσοδο της Ζάχρα, μιας αλαουίτικης συνοικίας, η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά, σύμφωνα με το SANA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χασάκα, την οποία ελέγχουν σχεδόν στο σύνολό της οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στόχος της επίθεσης ήταν ένα σημείο ελέγχου των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η οργάνωση ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στη συνοικία Μασακίν της Χασάκα, μετέδωσε το Amaq, το πρακτορείο της οργάνωσης.

Μια επίθεση σημειώθηκε και πάνω σε δρόμο δυτικά της Δαμασκού προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τριών, σύμφωνα με το SANA. To Παρατηρητήριο κάνει λόγο για τρεις νεκρούς από την επίθεση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ