Αιθιοπία: Τουλάχιστον 23 νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακή με πολιτικούς κρατούμενους

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 23 νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακή με πολιτικούς κρατούμενους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται πολιτικοί κρατούμενοι, στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο στο Κιλίντο, ένα κέντρο προσωρινής κράτησης, όπου έχουν οδηγηθεί σχεδόν όλοι όσοι συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην επαρχία Ορόμια. Αρχικά η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για έναν νεκρό και έξι ελαφρά τραυματίες, όμως στη συνέχεια αναθεώρησε προς τα επάνω τον απολογισμό, ανακοινώνοντας ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 23.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο, 21 κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες. Δύο σκοτώθηκαν από τους φύλακες όταν επιχείρησαν να δραπετεύσουν. Οι τραυματίες είναι εννέα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και αστυνομικοί.

Το ραδιόφωνο ανέφερε ότι καταστράφηκαν δύο κτίρια και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν διευκρινίστηκαν.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ακούστηκαν πυροβολισμοί από τη φυλακή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ερασιτεχνικά βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα σύννεφο μαύρο καπνού να υψώνεται πάνω από το κτίριο, που βρίσκεται στα προάστια της Αντίς Αμπέμπα.

Στο Κιλίντο κρατούνταν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσο της Ορόμια, ο Μπεκέλε Γκέρμπα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ίδιου κόμματος, Ντετζέντ Τούφα, ο αρχιστυντάκτης της διαδικτυακής εφημερίδα Negere Ethiopia Γκετάσιου Σιφεράου και ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γιόναθαν Τερέσα.

Στην Αιθιοπία έχει ξεσπάσει από πέρσι ένα αντικυβερνητικό κίνημα, χωρίς προηγούμενο εδώ και μια δεκαετία, που ξεκίνησε από την επαρχία Ορόμια και επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Αμχάρα. Οι δύο αυτές εθνότητες, που από κοινού αποτελούν το 60% του πληθυσμού της χώρας, αμφισβητούν ολοένα και πιο ανοιχτά την κυριαρχία της μειονότητας που προέρχεται από την επαρχία Τιγκράι, η οποία όπως υποστηρίζουν κατέχει όλες τις θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή