Υεμένη: Τουλάχιστον 26 νεκροί σε μάχες στην επαρχία Μαρίμπ

Υεμένη: Τουλάχιστον 26 νεκροί σε μάχες στην επαρχία Μαρίμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 26 μαχητές σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και σιίτες αντάρτες Χούτι, με σκοπό τον έλεγχο μιας περιοχής με μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα, ανατολικά της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό.

«Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) μια στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τη Σάρουα», είπε μια πηγή προσκείμενη στις κυβερνητικές δυνάμεις, αναφερόμενη στη μοναδική εναπομείνασα περιοχή της επαρχίας Μαρίμπ που συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των σιιτών ανταρτών. Οι αντάρτες ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στις σφοδρές μάχες και στις επιδρομές που εξαπέλυσε η αεροπορία της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει επέμβει στη σύρραξη στην Υεμένη, «σκοτώθηκαν 16 αντάρτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δέκα στρατιώτες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στις μάχες, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με άλλες πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό, οι δυνάμεις του πήραν τον έλεγχο λόφων που επιβλέπουν τη Σάρουα.

Στην επαρχία Μαρίμπ μαίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Χάντι και τους σιίτες αντάρτες και τους συμμάχους τους, κυρίως στρατιωτικούς πιστούς στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η Σαουδική Αραβία ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές μετά την 9η Αυγούστου, όταν κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονταν στο Κουβέιτ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εξάλλου οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – ενός από τα κράτη που συνεισφέρουν δυνάμεις στη συμμαχία αραβικών κρατών – ανακοίνωσαν χθες ότι ένας στρατιώτης των ΗΑΕ σκοτώθηκε στην Υεμένη, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Ο στρατιώτης των ΗΑΕ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Μαρίμπ, ανέφερε από την πλευρά του ο υεμενίτικος κυβερνητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος sabanew.net.

Στην τελευταία φάση της σύρραξης στην Υεμένη, μετά την επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών, τον Μάρτιο του 2015, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 6.600 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή