Πέθανε η γυναίκα σύμβολο του αμερικανικού συντηρητισμού

Πέθανε η γυναίκα σύμβολο του αμερικανικού συντηρητισμού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα σε ηλικία 92 ετών η γυναίκα-σύμβολο του αμερικανικού συντηρητισμού Φίλις Σλάφλι, η οποία αγωνίστηκε υπέρ των παραδοσιακών ρόλων στην οικογένεια και ηγήθηκε της επιτυχημένης καμπάνιας εναντίον της Τροπολογίας Ισων Δικαιωμάτων (ERA-Equal Rights Amendment) το 1972. Τον θάνατό της ανακοίνωσε το Ιγκλ Φόρουμ (Eagle Forum), η υπερσυντηρητική ομάδα πίεσης που ίδρυσε η Σλάφλι το 1972 στην πατρίδα της, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Δικηγόρος με ειδίκευση στο συνταγματικό δίκαιο, η Σλάφλι υπήρξε βαθιά πολωτική μορφή επί δεκαετίες, πραγματοποιώντας εκστρατείες κατά του κομμουνισμού, των αμβλώσεων και ιδίως κατά της ERA, της νομοθεσίας που θα επέκτεινε τα δικαιώματα των γυναικών, μέσω της ακύρωσης των διαχωρισμών βάσει του φύλου, στους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους των ΗΠΑ, εκστρατεία η οποία την έφερε αντιμέτωπη με σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού φεμινιστικού κινήματος, όπως η Μπέτι Φρίνταν και η Γκλόρια Στάινεμ. «Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω τον σύζυγο μου Φρεντ, που με άφησε να έρθω εδώ», αρεσκόταν να δηλώνει στις συγκεντρώσεις κατά της ERA, τονίζοντας ότι το κάνει «διότι εκνευρίζει τόσο πολύ τους φιλελεύθερους». Σύμφωνα με τη Σλάφλι, η συγκεκριμένη τροπολογία θα έδινε τέλος σε ορισμένα προνόμια των γυναικών, όπως η απαλλαγή από τη στρατολόγηση, ο διαχωρισμός των δημοσίων τουαλετών και η χορήγηση ορισμένων κρατικών παροχών. «Εφόσον οι γυναίκες φέρουν το βρέφος και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό», υποστήριζε, «οι νόμοι και τα έθιμά μας πρέπει να βαραίνουν τον σύζυγο με την ευθύνη της οικονομικής ενίσχυσης».

Με το πέρας των χρόνων, η Σλάφλι έθεσε τα θεμελία για τη δημιουργία ενός λαϊκού συντηρητικού κινήματος, το οποίο έφθασε στο αποκορύφωμα του με την εκλογή του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1980. Σημαντική παρακαταθήκη άφησε και το βιβλίο της «Μία επιλογή, όχι μία αντήχηση», το οποίο βοήθησε να τεθούν οι μελλοντικές βάσεις για τη σκληρή στροφή που θα έκανε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Η Φίλις Σλάφλι αποτελεί σύμβολο των συντηρητικών, καθώς παρακίνησε εκατομμύρια ανθρώπους να δράσουν, αναμόρφωσε το συντηρητικό κίνημα και πολέμησε θαρραλέα εναντίον της παγκοσμιοποίησης και των ισχυρών που επιβουλεύονται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και των οικογενειών τους», ανέφερε σε δήλωση του το βράδυ της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ.  Η ίδια είχε δηλώσει δημόσια τη στήριξη της στον δισεκατομμυριούχο, αφιερώνοντάς του το τελευταίο της βιβλίο που συνέγραψε με τον Εντ Μάρτιν και τον Μπρετ Ντέκερ «Η συντηρητική υπόθεση για τον Τραμπ».

Το Ιγκλ Φόρουμ την αποκάλεσε μια «ιδανική Αμερικανίδα ηγέτιδα, η αγάπη της οποίας για την Αμερική ξεπερνιόταν μόνο από την αγάπη της για τον Θεό και την οικογένεια». Τέλος, σύμφωνα με τους επικριτές της, η Σλάφλι δεν συμβάδιζε με το γυναικείο πρότυπο που προέτασσε, αυτό δηλαδή της αποκλειστικά αφοσιωμένης μητέρας και συζύγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή