Ατυπο τετ α τετ Ντουτέρτε – Ομπάμα

Ατυπο τετ α τετ Ντουτέρτε – Ομπάμα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις μέρες μετά τη δημόσια αψιμαχία τους, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντάλλαξαν μεταξύ τους ένα στιγμιαίο βλέμμα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Η αμήχανη στιγμή έλαβε χώρα την Τετάρτη, λίγο πριν από το δείπνο υποδοχής της συνόδου της ASEAN στο Λάος. Ενώ ένας εκπρόσωπος των Φιλιππίνων δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος» για το περιστατικό, η αμερικανική πλευρά υπήρξε πιο συγκρατημένη, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες είχαν απλώς έναν «μικρό διάλογο» στον χώρο αναμονής, πριν από το γεύμα.

Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πρόεδροι εισήλθαν χωριστά στην αίθουσα της συνόδου, ενώ δεν είχαν καμία αλληλεπίδραση κατά τη μία ώρα και τα 20 λεπτά που διήρκεσε η σύνοδος. «Ηταν οι τελευταίοι που έφυγαν από τον χώρο αναμονής. Δεν γνωρίζω πόση ώρα μιλούσαν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Περφέκτο Γιασάι, ο οποίος συνοδεύει τον Ντουτέρτε, τονίζοντας το πόσο χαρούμενος είναι για το συμβάν. Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που συνόδευε τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες απλώς αντάλλαξαν μερικά «αστεία» σε μια μικρή συζήτηση πριν από το δείπνο. Η κόντρα μεταξύ των δύο προέδρων ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν ο Φιλιπιννέζος πρόεδρος αποκάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα «γιο πόρνης», έπειτα από μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα αποδεχθεί καμία παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στην επικείμενη σύνοδο, σχετικά με τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει η κυβέρνησή του και τις δολοφονίες περίπου 2.400 διακινητών και χρηστών από τον Ιούνιο που ανέλαβε την εξουσία. Παρότι λίγο αργότερα δήλωσε μετανιωμένος για τα λεγόμενά του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ακυρώσει τη συνάντησή τους την Τρίτη, χαρακτηρίζοντας προηγουμένως τον Φιλιππινέζο πρόεδρο «γραφικό τύπο».

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε κέρδισε την προεδρία της χώρας με τη σκληρή καμπάνια του κατά των ναρκωτικών και την εγγύησή του να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα από τις Φιλιππίνες. Εχει παρακινήσει δημόσια τους πολίτες να πυροβολούν τους διακινητές ναρκωτικών που αντιστέκονται στη σύλληψη, και έχει απειλήσει να αποκοπεί από τον ΟΗΕ λόγω του χαρακτηρισμού του πολέμου του κατά των ναρκωτικών ως έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου. Τέλος, είχε προβεί στο παρελθόν σε αμφιλεγόμενα σχόλια, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι «τρελό» και τον Πάπα Φραγκίσκο επίσης «γιο πόρνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή