Πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία στο συριακό πρόβλημα

Πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία στο συριακό πρόβλημα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Τουρκίας στο συριακό πρόβλημα, ύστερα από τις εντάσεις που δημιούργησαν στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και οι διαφορές απόψεων στο Κουρδικό.

Αυτό το συμπέρασμα, που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, προκύπτει από τις εκμυστηρεύσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τις συζητήσεις που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του G20, στην Κίνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την αεροπορική επιστροφή του στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του ζήτησε τη συνεργασία των δύο χωρών για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι την έχουν μετατρέψει σε ντε φάκτο πρωτεύουσα του χαλιφάτου. «Ο Ομπάμα επιθυμεί να συνεργαστούμε, ιδιαίτερα αναφορικά με το θέμα της Ράκα. Του είπα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την πλευρά μας» δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τούρκος ηγέτης διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη βόρεια Συρία, με στόχο τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και το κουρδικό κόμμα PYD και το στρατιωτικό σκέλος του YPG.

«Οφείλουμε να δείξουμε ότι είμαστε παρόντες στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, οι τρομοκρατικές οργανώσεις σαν το Ισλαμικό Κράτος, το (παράνομο κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας) ΡΚΚ, το PYD και το YPG θα εγκατασταθούν εκεί πέρα».

Την ώρα που η Αγκυρα δείχνει να επαναπροσεγγίζει την Ουάσιγκτον, η Μόσχα εμφανίζεται ανήσυχη. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία καταπατά την εθνική κυριαρχία της χώρας και απειλεί «να περιπλέξει περαιτέρω τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση».

Θέσεις για την ειρήνευση

Στο μεταξύ, ο ισχυρότερος πολιτικός συνασπισμός της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία και τη Δύση συριακής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε χθες στο Λονδίνο τις θέσεις της για ειρήνευση. Η πρόταση της Υψηλής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων προβλέπει ανακωχή και διαπραγματεύσεις έξι μηνών για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στο τέλος αυτής της περιόδου προβλέπεται αποχώρηση του Μπασάρ Ασαντ από την εξουσία και στη συνέχεια διακυβέρνηση της χώρας από τη μεταβατική κυβέρνηση επί 18 μήνες, μετά το πέρας των οποίων θα προκηρυχθούν εκλογές.

Την πρόταση της Επιτροπής χαιρέτισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, αν και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για τις πιθανότητες αποδοχής της από το καθεστώς Ασαντ και τους βασικούς υποστηρικτές του, Ρωσία και Ιράν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή