Θολό τοπίο για την τύχη του «Δουβλίνου»

Θολό τοπίο για την τύχη του «Δουβλίνου»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ, την Κυριακή, περί επαναπροωθήσεων προσφύγων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου, τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις ασαφείς. Μένει να διευκρινιστεί αν η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού, υπό το κράτος ακροδεξιών εκλογικών πιέσεων, θα εφαρμοστεί στην πράξη και αν θα αφορά σημαντικό ή απλώς συμβολικό αριθμό προσφύγων.

Οι χθεσινές, διευκρινιστικές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Ντε Μεζιέρ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έριξαν λιγοστό φως στις γερμανικές προθέσεις. Ερωτηθείς εάν θα επαναπροωθηθούν και άτομα που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η επαναπροώθηση προς την Ελλάδα, στην περίπτωση επανέναρξης προωθήσεων προς αυτήν, αφορά άτομα για τα οποία η Γερμανία δεν κατέστη (ακόμη) αρμόδια κατά τη χρονική στιγμή της επανέναρξης των επαναπροωθήσεων. Αυτό αφορά περιπτώσεις στις οποίες η Γερμανία, έως αυτήν τη χρονική στιγμή, ούτε άσκησε το δικαίωμα υπεισέλευσης ούτε κατέστη αρμόδια, διότι μια προώθηση προς άλλο αρμόδιο κράτος-μέλος δεν ήταν δυνατή».

Η απάντηση στην επόμενη ερώτηση, σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που θα εφαρμοστεί, αφήνει να εννοηθεί ότι το μέτρο εφόσον εφαρμοστεί δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. «Δεν μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή αξιόπιστες αναφορές (για τον αριθμό των ατόμων που αφορά το μέτρο) διότι μπορεί μέχρι τότε να έχει αλλάξει η μεταναστευτική δραστηριότητα», είπε.

Μέσα από τη συζήτηση αυτή, αλλά και από το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, διαφαίνεται η ανανέωση της προσπάθειας ευρωπαϊκών χωρών να επιλύσουν το προσφυγικό τους πρόβλημα στις πλάτες της Ελλάδας. Η συνέντευξη του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ», με την οποία ο Τσέραρ εκφράζει τους φόβους του για επικείμενο πλήρες κλείσιμο των συνόρων της Αυστρίας «τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», είναι ενδεικτική. «Αν η Ελλάδα συνεχίσει να μη συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, τότε τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει πολύ σύντομα να σταθμίσουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Τσέραρ. Σύμφωνα με τον Τσέραρ, «είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η Αυστρία ετοιμάζεται για κλείσιμο συνόρων», κάτι που θα επηρεάσει τη χώρα του, από την οποία διέρχονται πρόσφυγες προς την Αυστρία. Αποφασίζοντας να κλείσει τον βαλκανικό διάδρομο, στις αρχές της χρονιάς, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ετησίως λιγότερους από 40.000 πρόσφυγες, όριο που τείνει να συμπληρωθεί. Παράλληλα, το πολιτικό κλίμα στη χώρα επιδεινώνεται, ενόψει της επανάληψης των προεδρικών εκλογών, στις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επικράτησης του υποψηφίου του αντιμεταναστευτικού FPO, Νόρμπερτ Χόφερ.

Βορειότερα, στο Καλαί, οι Αρχές ετοιμάζονται να υιοθετήσουν μια παραδοσιακή μέθοδο αποτροπής της εισόδου ξένων, που δεν είναι άλλη από την ανέγερση τείχους. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, οι εργασίες για την κατασκευή τείχους ύψους τεσσάρων μέτρων και μήκους ενός χιλιομέτρου στο λιμάνι του Καλαί θα ξεκινήσουν ώς το τέλος του μήνα. Το νέο τείχος, που θα χρηματοδοτηθεί από τη Βρετανία, θα ενισχύσει τον φράκτη που ήδη υπάρχει στη γαλλική είσοδο της σήραγγας της Μάγχης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή