«Εκρηκτικό» προβλέπεται το Brexit με Φερχόφσταντ να ηγείται των διαπραγματεύσεων

«Εκρηκτικό» προβλέπεται το Brexit με Φερχόφσταντ να ηγείται των διαπραγματεύσεων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επέλεξε σήμερα τον Γκι Φερχόφσταντ, αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων, ως εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 

Οι αρμοδιότητές του θα περιλαμβάνουν την συνεχή ενημέρωση των Προέδρων για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit και την προετοιμασία της σαφούς θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις διαπραγματεύσεις, σε συνεργασία πάντα με τη Διάσκεψη των Προέδρων. 

Το Ευρωκοινοβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει νέες συμφωνίες σχετικά με τους ειδικούς όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση θέτει σε εφαρμογή το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ για πρώτη φορά.

Ο αρχηγός του κόμματος ALDE, γνωστός για την δυναμική του παρουσία στο Κοινοβούλιο, θεωρήθηκε ο καταλληλότερος από το ΕΚ για να φέρει εις πέρας τις διαπραγμετεύσεις, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του σε αντίστοιχα θέματα. 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, ήταν εκείνος που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για την Διοργανική Συμφωνία για τη Βελτίωση της Νομοθεσίας («inter-institutional agreement on Better Law Making»), που υιοθετήθηκε από το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο στις 9 Μαρτίου 2016.

Σημαντικό ρόλο μοιάζει να έπαιξε και η διαρκής αντιπαράθεσή του με τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον κυριότερο εκπρόσωπο του Brexit, που τον κάνει έναν «δύσκολο αντίπαλο» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Φερχόφσταντ την επομένη της ανακοίνωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, είχε επιτεθεί στον τότε αρχηγό του UKIP λέγοντάς του ότι «με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τη μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων 17 χρόνων, τον μισθό σας». 

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να παραδοθεί άνευ όρων, καθώς η επιλογή του αρχηγού του ALDE σίγουρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις «εκρηκτικές».

Ο ίδιος ο Φερχόφσταντ πάντως δήλωσε μέσω twitter «περήφανος» για τον διορισμό του ως διαπραγματευτή για το Brexit εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς αυτό «θα παίξει κεντρικό ρόλο σε τυχόν μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας», όπως ανέφερε.

Με την Τερέζα Μέι να εμμένει στην στάση της περί εξόδου και να αποκλείει τη διεξαγωγή επαναληπτικού δημοψηφίσματος, και από την άλλη πλευρά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να πιέζει την Βρετανία για την κατά το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την αποχώρησή της από την Ένωση, το σενάριο της «Ευρώπης των 27» μοιάζει πιο ρεαλιστικό από ποτέ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή