Εμφαση στην Ασία έδωσε η Ουάσιγκτον

Εμφαση στην Ασία έδωσε η Ουάσιγκτον

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΤΙΑΝ. Την πολιτική του, με στόχο τη «μετατόπιση» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Ασία, υπερασπίσθηκε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στη ΝΑ Ασία.

Μιλώντας σε ομάδα νέων, ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε ότι η έμφαση που έδωσε στην Ασία αποτελεί προσωπική επιλογή, βασισμένη στην εμπειρία του ως παιδιού στην Ινδονησία. Η μητέρα του Μπαράκ Ομπάμα εργάσθηκε στην Ινδονησία τη δεκαετία του 1970, ως υπάλληλος οργάνωσης αρωγής.

Μιλώντας, όμως, στους ηγέτες των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέλη του ASEAN, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χθες ότι η διπλωματική μετατόπιση της Ουάσιγκτον «αποτελεί το κλειδί για ένα μέλλον ειρήνης και ευμάρειας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι όποιος και αν είναι ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο, θα συνειδητοποιήσει την αξία της πολιτικής αυτής, ενισχύοντάς την.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη τον Ιούλιο, η οποία κήρυξε παράνομα ορισμένα από τα κατασκευασμένα από την Κίνα τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ύστερα από προσφυγή της Ταϊβάν, του Βιετνάμ, των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας και του Μπρουνέι. Το Πεκίνο αρνείται να αναγνωρίσει την ισχύ της απόφασης.

«Η απόφαση της διεθνούς επιδιαιτησίας στη Χάγη είναι δεσμευτική. Συζητήσαμε τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τους αντιδίκους. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών και την κατάληψη ακατοίκητων βραχονησίδων και υφάλων», είπε λίγο αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ομπάμα.

Ενστάσεις προέβαλε, από τη μεριά του, το Πεκίνο στις «παρεμβάσεις» κρατών εκτός της περιοχής, στις διενέξεις για την κυριότητα εδαφών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καταδικάζοντας έμμεσα τις διπλωματικές και νομικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιεντιάν, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λιου Ζενμίν, είπε ότι η επιμονή δύο χωρών –της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, τις οποίες δεν κατονόμασε– να αναφέρονται στη διεθνή επιδιαιτησία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ASEAN υπήρξε «ανάρμοστη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή