Αντιδράσεις Παλαιστινίων για τους ισχυρισμούς Ισραηλινών κατά Αμπάς

Αντιδράσεις Παλαιστινίων για τους ισχυρισμούς Ισραηλινών κατά Αμπάς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. «Εκστρατεία σπίλωσης» χαρακτήρισε χθες η παλαιστινιακή αρχή τον ισχυρισμό Ισραηλινών ερευνητών ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε καταγραφεί ως πράκτορας της KGB τη δεκαετία του 1980. Ο Αμπάς υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στη Μόσχα το 1982 και ήταν ο επίσημος σύνδεσμος της παλαιστινιακής Φατάχ με τη Σοβιετική Ενωση.

Η παρουσίαση του θέματος στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης συμπίπτει με την ανακοίνωση ότι ο Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν να συναντηθούν στη Μόσχα.

Οι ερευνητές Γεδεών Ρεμέζ και Ιζαμπέλα Γκίνορ του Ινστιτούτου Τρούμαν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υποστήριξαν ότι το όνομα του Αμπάς περιλαμβάνεται στα «αρχεία Μιτρόχιν», τα οποία παρέδωσε ο πρώην πράκτορας της KGB, Βασίλι Μιτρόχιν, στη Βρετανία. «Δεν αναφέρεται ως πηγή ή ως συνεργάτης, αναφέρεται ρητά ως πράκτορας», υποστήριξε ο Ρεμέζ, ο οποίος είπε ότι η αναφορά είναι δύο γραμμές και δεν διευκρινίζει τίποτα για τα καθήκοντα ή τον ρόλο του πράκτορα με το κωδικό όνομα Κρότοφ. Το αρχείο Μιτρόχιν βρίσκεται στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1990, αλλά κάποια από τα περιεχόμενά του άνοιξαν στην ιστορική έρευνα πριν από δύο χρόνια.

«Ισραηλινοί παραλογισμοί»

Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ, είπε ότι πρόκειται για «έναν ακόμη από τους συνήθεις ισραηλινούς παραλογισμούς». «Πρόκειται για εκστρατεία σπίλωσης», είπε. «Είναι σαφές ότι το Ισραήλ προβληματίζεται από τη στρατηγική σχέση μας με τη Ρωσία και από τη σαφή ανακοινωθείσα ρωσική θέση για επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού μας», είπε ο Αμπού Ρουντεϊνέχ. Αλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να μιλήσει επωνύμως, είπε ότι ο Αμπάς «ήταν ο επίσημος σύνδεσμος με τους Σοβιετικούς, άρα δεν χρειαζόταν να είναι κατάσκοπος».

Ο Αμπάς γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 1940, ενώ η οικογένειά του εκδιώχθηκε κατά τον πόλεμο του 1948, ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ και βρήκε καταφύγιο στη Συρία.

Ο Σοβιετικός ταγματάρχης Βασίλι Μιτρόχιν εργαζόταν στα αρχεία της KGB από το 1972 έως τη συνταξιοδότησή του, το 1984. Ο Μιτρόχιν αντέγραψε με το χέρι σειρά πληροφοριών, τις οποίες πήρε μαζί του στη Βρετανία κατά την αποσκίρτησή του το 1992.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή