Αγορά στοιχείων από Panama Papers

Αγορά στοιχείων από Panama Papers

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αγόρασε δεδομένα από τη μεγάλη υποκλοπή των Panama Papers, σκοπεύοντας να ερευνήσει τους 500-600 Δανούς που είχαν διασυνδέσεις με υπεράκτιες εταιρείες και είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή μεγάλου βεληνεκούς. Ο αρμόδιος υπουργός Κάρστεν Λαουρίτζεν δήλωσε ότι το δανικό κράτος θα πληρώσει περίπου 1 εκατ. λίρες για το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο στο σύνολό του προέρχεται από την παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον πωλητή. Η κυβέρνηση της Δανίας ήρθε σε επαφή με τον πωλητή το καλοκαίρι και, αφού ερεύνησε ένα μέρος των ντοκουμέντων και βεβαιώθηκε για τη γνησιότητά τους, ζήτησε μυστικά τη στήριξη των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου, ανέφερε ο υπουργός. «Το χρωστάμε σε όλους του Δανούς φορολογουμένους που πληρώνουν πιστά τους φόρους τους», δήλωσε ο Λαουρίτζεν, τονίζοντας ότι «το υλικό έχει σχετικές και έγκυρες πληροφορίες για κάποιες εκατοντάδες φορολογουμένους».

Σχετικά με την πηγή του επίμαχου υλικού, ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος θα προσφέρει τα δεδομένα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω κρυπτογραφημένων διαύλων, με τη μεσολάβηση μιας φορολογικής αρχής ξένης χώρας. Η άγνωστη ταυτότητα της πηγής αυξάνει την πιθανότητα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν κινηθεί αντίστοιχα, αγοράζοντας κρυφά δεδομένα για τους πολίτες τους, όπως συνέβη το 2014 στη Γερμανία, όταν το γερμανικό κράτος πλήρωσε 850.000 λίρες για αντίστοιχο υλικό από τη Mossack Fonseca, πραγματοποιώντας ακολούθως ελέγχους σε πελάτες της Κομέρτσμπανκ που ήταν ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση της Δανίας είχε ήδη αρχίσει έρευνα σε οκτώ τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με την οποία καμία τους δεν είχε κάνει αρκετά για να εγγυηθεί ότι οι υπεράκτιοι λογαριασμοί της δεν χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος ή φοροδιαφυγή.

Η συγκεκριμένη ιδιόμορφη αγορά αποτελεί ιστορική στιγμή για τη Δανία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η χώρα προχωρά σε αγορά υλικού που αφορά ύποπτους φοροδιαφεύγοντες.

Ο Ντένις Φλίντκαϊρ, βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, παρότι δήλωσε ότι είναι σκεπτικός αναφορικά με τη συμφωνία, τόνισε στην εφημερίδα «Πολίτικεν», ότι η χώρα χάνει δισεκατομμύρια από τη φοροδιαφυγή, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι χρυσή ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι κυνηγάμε τους ανθρώπους που κλέβουν». Ο Τζιμ Σόρενσεν, ανώτατος αξιωματούχος υπεύθυνος για φορολογικές εισπράξεις, δήλωσε ότι τα αρχεία που έχουν υποκλαπεί προσφέρουν μία πολύ χρήσιμη επισκόπηση της φοροδιαφυγής στη χώρα, περιλαμβάνοντας περίπου 320 δανικές υποθέσεις. «Αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Επίσης, μας δίνουν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους ενδιάμεσων προσώπων και συμβούλων και μπορούν να μας προσφέρουν μία είσοδο στην έρευνα των φορολογικών παραδείσων», προσέθεσε.

Τέλος, σύμφωνα με τον Σόρενσεν, η πηγή του υλικού έκανε πολύ προσεκτική επιλογή των κομματιών που παραχώρησε αρχικά για έλεγχο στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή