ΚΟΣΜΟΣ

Οδικό χάρτη για την κατάργηση της βίζας ζητά η Αγκυρα από την Ε.Ε.

turkeyiran_27681763

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αγκυρα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Αγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας

Η Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι μία πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει στη σύγκρουση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι θεωρεί πως η επίλυση του θέματος της βίζας είναι δυνατή και ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Τουρκία.