Ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή ανησυχία και έντονες αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων προκάλεσε η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας – δεύτερη μέσα στο 2016 και πέμπτη από το 2006, όταν σημειώθηκε η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας από την Πιονγιάνγκ.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την ημέρα που το κομμουνιστικό καθεστώς γιόρταζε την 68η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, στη διχοτομημένη, μετά τον κορεατικό εμφύλιο, χερσόνησο. Από την έκρηξη προκλήθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 5,0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα. Η Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία εκτίμησε τη δόνηση στα 5,3 Ρίχτερ.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή δοκιμή ήταν μακράν η ισχυρότερη που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο στρατός της Πιονγιάνγκ – μεγαλύτερης ισχύος από την αμερικανική ατομική βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα και συγκρίσιμη με εκείνη που έπεσε στο Ναγκασάκι. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα, σε πείσμα των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ενίσχυσε η ανακοίνωση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, σύμφωνα με την οποία δοκιμάστηκε συμπαγής πυρηνική κεφαλή, ικανή να τοποθετηθεί σε στρατηγικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή ακόμη –θεωρητικά– και τις ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προειδοποιούσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ότι η Πιονγιάνγκ είναι πλέον σε θέση να κατασκευάζει συμπαγείς πυρηνικές κεφαλές, στρατιωτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ αμφιβάλλουν ζωηρά κατά πόσον οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αναγνωρίζουν όμως ότι είναι πολύ πιθανό να πλησιάζει τον στόχο της.

Αντιδρώντας στη νέα επίδειξη ισχύος της Πιονγιάνγκ, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε έκανε λόγο για «μανιακή ανευθυνότητα» του 32χρονου κομμουνιστή ηγέτη της γειτονικής χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Παρκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες» για τη νέα «πρόκληση». Πολιτικοί αναλυτές διερωτώνται, ωστόσο, τι είδους μοχλούς πίεσης διατηρούν οι ΗΠΑ, από τη στιγμή που πέντε γύροι κυρώσεων του ΟΗΕ απέτυχαν να επηρεάσουν την πρακτική της στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Γεγονός είναι ότι η στάση της Βόρειας Κορέας προσφέρει σπάνιο πεδίο σύγκλισης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο σε δηλώσεις που έκαναν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής τους, στη Γενεύη, για το συριακό πρόβλημα. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πυρηνική δοκιμή και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στον ΟΗΕ προκειμένου να δοθεί «ισχυρή απάντηση» στην Πιονγιάνγκ.

Η Κίνα

Περισσότερο μετρημένη εμφανίστηκε η Κίνα. Παρότι το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε κατηγορηματικά την πυρηνική δοκιμή, επιμένοντας στη θέση του Πεκίνου για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινούα επανέλαβε ότι αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή παίζει και η απόφαση ΗΠΑ και Νότιας Κορέας για εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Η κινεζική ηγεσία θεωρεί ότι Ουάσιγκτον και Σεούλ χρησιμοποιούν το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή, με κύριο στόχο την ίδια την Κίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή