Αντιπαράθεση Ντόναλντ Τραμπ και υπηρεσιών πληροφοριών

Αντιπαράθεση Ντόναλντ Τραμπ και υπηρεσιών πληροφοριών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διόλου κολακευτική εικόνα των διεργασιών στο εσωτερικό της προεκλογικής ομάδας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, προκύπτει από περιγραφές της σύσκεψης της 17ης Αυγούστου, στην οποία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον Τραμπ για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Στην ενημερωτική σύσκεψη, που γίνεται για κάθε υποψήφιο πρόεδρο, ο απόστρατος στρατηγός Μάικ Φλιν, σύμβουλος αμυντικών θεμάτων του Τραμπ, φέρεται να εξέφρασε την αγανάκτησή του με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, διακόπτοντας επίμονα τις εισηγήσεις τους.

Αντιμέτωπος με την αγενή τακτική, ο έτερος σύμβουλος του Τραμπ, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, φέρεται σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες να είπε στον Φλιν «να σκάσει», έχοντας αποτύχει να συγκρατήσει με ηπιότερους τρόπους τον εκρηκτικό στρατηγό.

«Αυτά είναι ανοησίες», είπε χθες ο στρατηγός Φλιν, διαψεύδοντας την αποκάλυψη του δικτύου NBC, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Κρις Κρίστι, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «μυθοπλασία».

Αντιπαράθεση ξέσπασε, όμως, και γύρω από την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να αναφερθεί δημόσια στην απόρρητη ενημέρωσή του και στη δήθεν δυσαρέσκεια των στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών με τον πρόεδρο Ομπάμα.

«Αυτό που έμαθα είναι ότι η ηγεσία μας, ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν ακολούθησε όσα είχαν συστήσει οι ειδικοί. Ενιωθα μεγάλη έκπληξη μαθαίνοντάς το, ενώ συνειδητοποίησα –είμαι άριστος αναγνώστης της γλώσσας του σώματος– ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι», είπε ο Τραμπ μιλώντας την Τετάρτη.

Ο πρώην διευθυντής της CIA και της NSA, Μάικ Χέιντεν, που έχει δηλώσει δημόσια την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Τραμπ, είπε: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ενας υποψήφιος χρησιμοποίησε ενημέρωση από επαγγελματικά στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών για να ενισχύσει τα προεκλογικά του επιχειρήματα. Οι διαπιστώσεις του δεν βασίσθηκαν, στο μεταξύ, σε δηλώσεις των αξιωματούχων αυτών, αλλά στην τουλάχιστον ασαφή έννοια της “γλώσσας του σώματος”. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο διευθυντής της CIA Τζέιμς Κλάπερ έστειλε στην ενημέρωση στελέχη, που γνωρίζουν πώς να μην προδίδουν τις σκέψεις τους μέσω της γλώσσας του σώματος».

Ο πρώην υπηρεσιακός διευθυντής της CIA, Μάικ Μορέλ, συμφώνησε με τον Χέιντεν, λέγοντας: «Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος για την προεδρία αποκαλύπτει το περιεχόμενο απόρρητης ενημέρωσης και είναι η πρώτη φορά που η ενημέρωση αυτή τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης. Και οι δύο παραπάνω πράξεις είναι απαράδεκτες και αποτελούν παραβίαση άγραφων κανόνων, τους οποίους και τα δύο κόμματα απαράβατα τηρούσαν μέχρι σήμερα. Αυτό είναι, για μένα, ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα, που αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος. Τα σχόλια του Τραμπ αποδεικνύουν ότι δεν έχει την παραμικρή αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες πληροφοριών. Τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών δεν προβαίνουν ποτέ σε συστάσεις προς την εκτελεστική εξουσία. Δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα, ενώ κάθε υποψήφιος πρόεδρος θα όφειλε να το γνωρίζει. Οι άνθρωποι που ενημέρωσαν τον Τραμπ είναι επαγγελματίες και ουδέποτε δεν θα πρόδιδαν τις προσωπικές τους απόψεις μέσω της γλώσσας του σώματος».

Στο μεταξύ, τις προσωπικές της αξίες και τη θρησκευτική της πίστη προέβαλε την Πέμπτη σε ομιλία της ενώπιον της συνόδου της εκκλησίας των Βαπτιστών στο Τενεσί η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η κ. Κλίντον, ακολουθώντας συστάσεις της προεκλογικής της ομάδας, που την καλεί να στρέψει τη συζήτηση στην προσωπική της ζωή και στις εμπειρίες της, μίλησε για τον ρόλο του Θεού στη ζωή της, ως μέλους της εκκλησίας των Μεθοδιστών, αλλά και στη συμβίωση με τον Μπιλ Κλίντον, μέλος της εκκλησίας των Βαπτιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή