Διαβουλεύσεις για το Συριακό

Διαβουλεύσεις για το Συριακό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ατμόσφαιρα περιορισμένων προσδοκιών άρχισε χθες στη Γενεύη ένας νέος γύρος συνομιλιών, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, για το συριακό πρόβλημα. Η ίδια η πραγματοποίηση της συνάντησης παρέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή αμφίβολη, καθώς την Πέμπτη το βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση διεμήνυε ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξει πρόοδος, που θα επιτρέπει την επίτευξη «πραγματικής συμφωνίας».

Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο αμερικανορωσικών διαβουλεύσεων για το συριακό ζήτημα. Βασικός στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σε όλη την επικράτεια της Συρίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Η κεντρική ιδέα είναι να υπάρξει στενή αμερικανορωσική στρατιωτική συνεργασία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εφόσον εκπληρωθούν δύο καίριες προϋποθέσεις: από τη μία πλευρά, να πείσει η Ρωσία την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών και από την άλλη να πείσουν οι Αμερικανοί τις υποστηριζόμενες από αυτούς αντικαθεστωτικές οργανώσεις να διακόψουν κάθε συνεργασία με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις τζιχαντιστών. Η έλλειψη προόδου και στα δύο αυτά μέτωπα οδήγησε σε αδιέξοδο τους προηγούμενους γύρους των διαπραγματεύσεων.

Δύο άλλοι παράγοντες ήρθαν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο το έργο των Κέρι και Λαβρόφ. Στο εσωτερικό της Συρίας, το μέγα πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στο Χαλέπι, όπου σφίγγει ο κλοιός της πολιορκίας των αντικαθεστωτικών, που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της πόλης, από τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ. Χωρίς κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμφωνία.

Ο δεύτερος αρνητικός παράγοντας έγκειται στην απροθυμία ισχυρών Αμερικανών παραγόντων –μεταξύ των οποίων ο υπουργός Aμυνας Aστον Κάρτερ και ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών Ασφαλείας Τζέιμς Κλάπερ– για στενή στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία στη συριακή κρίση.

Το συριακό πρόβλημα συζητήθηκε και κατά τις χθεσινές επαφές κορυφαίων Δυτικών παραγόντων με την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης των σχέσεων, που είχαν κλονιστεί από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Στην Aγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τις «αυξανόμενες προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Την ίδια περίπου ώρα, η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι τόνιζε, από την Κωνσταντινούπολη, ότι η Eνωση και η Τουρκία συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο συριακό πρόβλημα και ότι επείγει η κατάπαυση του πυρός, που θα δρομολογήσει την πολιτική διαδικασία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή