Τουρκία: Ανησυχία της αμερικανικής πρεσβείας για πιθανές συγκρούσεις

Τουρκία: Ανησυχία της αμερικανικής πρεσβείας για πιθανές συγκρούσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα την ανησυχία της, σχετικά με αναφορές για συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, μετά από την υλοποίηση κυβερνητικής απόφασης για την απομάκρυνση των δημάρχων από 24 δήμους.

Η τουρκική κυβέρνηση διόρισε 28 δημοτικούς άρχοντες σε 28 δήμους στη νοτιοανατολική Τουρκία, αντικαθιστώντας τους δημάρχους που έχουν αποπεμφθεί, αφού διώκονται οι 24 με την κατηγορία ότι στηρίζουν το ΡΚΚ και οι 4 με την κατηγορία ότι στηρίζουν το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει ότι «σε λίγες μέρες, θα πάρουμε τους 28 δήμους από το Κάντιλ και θα τους παραδώσουμε στη λαϊκή βούληση». Το Κάντιλ είναι η ομώνυμη οροσειρά στο Βόρειο Ιράκ όπου θεωρείται ότι βρίσκεται το κέντρο του ΡΚΚ.

Σε σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι διορίστηκαν δήμαρχοι σε δύο πόλεις, 24 επαρχίες και 2 χωριά. Οι δύο πόλεις είναι το Χακιάρι και το Μπάτμαν.

Στις θέσεις των δημάρχων διορίστηκαν στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή υπάλληλοι που μέχρι σήμερα κατείχαν θέσεις βοηθού νομάρχη και διοικητή επαρχιών (καϊμακάμης). Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την κουρδική πλευρά, ενώ παράλληλα υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις στις επαρχίες, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στην αμερικανική πρσεβεία στην Τουρκία.

«Είμαστε ανήσυχοι για αναφορές σχετικά με συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, μετά την κυβερνητική απόφαση να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους, εκλεγμένους τοπικούς αξιωματούχους, με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, αλλά και να διορίσει τοπικούς εντολοδόχους στη θέση τους»,  δήλωσε η πρεσβεία με ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

Παράλληλα, τόνισε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, αλλά υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στις διαδικασίες, αλλά και το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή