Συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού στην Κροατία μετά τη νίκη του HDZ

Συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού στην Κροατία μετά τη νίκη του HDZ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά την απροσδόκητη νίκη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος στις χθεσινές εθνικές εκλογές θα διεξαθχούν στην Κροατία, χωρίς ωστόσο κανένα κόμμα να έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε μία εκλογική αναμέτρηση, που χαρακτηρίστηκε από το ιστορικό χαμηλό της συμμετοχής (52%), οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν σημαντικό αριθμό εδρών, ενώ την ίδια στιγμή το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα Zivi Zid (Ανθρώπινη Ασπίδα) αύξησε τις έδρες του από μία σε οκτώ. 

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα κέρδιζαν περίπου 60 έδρες και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) θα ερχόταν δεύτερη. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο.

Υπό την ηγεσία του πρώην διπλωμάτη Αντρέι Πλένκοβιτς, το HDZ εξασφάλισε 61 από τις 151έδρες του κοινοβουλίου και θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα ώστε να διασφαλίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

To SPD εξασφάλισε 54 έδρες.

Η ανεργία βρίσκεται στο 13% και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Κροατία να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της, καθώς για την αποπληρωμή και μόνο των τοκοχρεωλυσίων απαιτείται το 3,5% του ΑΕΠ

Ο ηγέτης του SDP Ζόραν Μιλάνοβιτς, πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία στις επόμενες κομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τους ερχόμενους μήνες, αλλά δεν παραιτήθηκε αμέσως όπως ανάμεναν ορισμένοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πιο μετριοπαθής τόνος του Πλένκοβιτς μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ενός πιο σταθερού συνασπισμού,, αν και το κόμμα Most ("Γέφυρα"), που είναι πιθανόν να αναδειχθεί σε ρυθμιστή με τις 13 έδρες του, δεν έδειξε μεγάλη διάθεση συμβιβασμού.

Μεταξύ των αρχικών αιτημάτων του Most είναι αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων, χαμηλότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις και μια οικονομική ζώνη της Αδριατικής – μια τολμηρή πρόταση που θα χρειαστεί ενδεχομένως εκτεταμένη διαβούλευση με τους εταίρους της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή