Σε ισχύ η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία

Σε ισχύ η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμα διαγράφονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τη Συρία, καθώς από χθες το απόγευμα άρχισε να ισχύει –τουλάχιστον θεωρητικά– η συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, την οποία ανακοίνωσαν το Σάββατο στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Τόσο η κυβέρνηση της Δαμασκού όσο και οι φιλοδυτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, αλλά η διεθνής κοινότητα κρατά χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Ολοι ενθυμούνται ότι η προηγούμενη αμερικανορωσική πρωτοβουλία ανακωχής, του περασμένου Φεβρουαρίου, κατέρρευσε πολύ γρήγορα, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις.

Η εύθραυστη συμφωνία άρχισε να ισχύει χθες, στις 7 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), αλλά η ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί ώρες νωρίτερα δεν επέτρεπε μεγάλη αισιοδοξία. Το πρωί, ο Μπασάρ αλ Ασαντ επισκέφθηκε την πόλη Νταράγια, σε μικρή απόσταση από τη Δαμασκό, την οποία ανακατέλαβαν πρόσφατα τα στρατεύματά του ύστερα από μακρόχρονη πολιορκία των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Σε μια επίδειξη ισχύος, ο Σύρος πρόεδρος οδήγησε μόνος του το αυτοκίνητό του στο τζαμί της Νταράγια, όπου συμμετείχε στην καθιερωμένη προσευχή για τη θρησκευτική εορτή του Εϊντ αλ Αντχα (γιορτή της θυσίας).

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο Ασαντ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρις εσχάτων την εκστρατεία εναντίον των αντιπάλων του. «Το συριακό κράτος είναι αποφασισμένο να ανακαταλάβει όλες τις περιοχές από τους τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο σφοδρών βομβαρδισμών του συριακού στρατού σε μια σειρά μετώπων, από το Χαλέπι και το Ιντλίμπ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέχρι την Κουνέιτρα, προς τα Υψώματα του Γκολάν.

Η συμφωνία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες, με προοπτική ανανέωσης, μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των αντικαθεστωτικών ανταρτών, εξαιρουμένων των δύο μεγάλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που θεωρούνται νόμιμοι στόχοι τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία: του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Φατάχ αλ Σαμ (πρώην αλ Νούσρα), που αποτελεί το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Εάν η συμφωνία επιβιώσει του προσεχούς επταήμερου, προβλέπεται ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα αρχίσουν κοινές επιχειρήσεις εναντίον των δύο τζιχαντιστικών οργανώσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις γύρω από την πολιτική επίλυση της κρίσης.

Ανοιγμα διαδρόμων

Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση οφείλει να επιτρέψει το άνοιγμα διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πολιορκημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου. Με επιστολή τους προς την αμερικανική κυβέρνηση, εθνικιστικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης εκφράζουν τη δυσπιστία τους για την αμερικανορωσική συμφωνία, κυρίως λόγω έλλειψης εγγυήσεων από την πλευρά του καθεστώτος Ασαντ, αν και δεσμεύονται να την εφαρμόσουν. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε το κουρδικό κόμμα PYD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή