Europol: 272.070 αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ το 2016

Europol: 272.070 αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ το 2016

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή αστυνομία (Europol) εξέδωσε μία αναφορά σχετικά με τα ποιοτικά στοιχεία των μεταναστευτικών ροών μέσα στο 2016, από την 1η Ιανουαρίου έως την 28η Αυγούστου 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Μεσόγειος παραμένει η κύρια διαδρομή εισόδου στην Ε.Ε. για τους παράνομους μετανάστες, ενώ αυξανόμενη εμφανίζεται η χρήση εναλλακτικών διαδρομών μέσω αέρος ή θάλασσας.

Η κύρια μεταναστευτική ροή περνά από Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία. Οι αφίξεις μέσω θάλασσας στην Ε.Ε. μέσα στο 2016 ανήλθαν στις 272.070, μειωμένες σε σχέση με τις 354.618 αφίξεις στο ίδιο διάστημα εντός του έτους 2015.

Για τη μετακίνηση εντός της Ε.Ε., από τη μία χώρα στην άλλη, οι μετανάστες στο μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγουν να μετακινούνται κρυμμένοι σε φορτηγά και αυτοκίνητα.

Ανησυχητικά αυξημένες εμφανίζονται οι καταγγελίες για εκμετάλλευση των μεταναστών από εργοδότες που δεν τους αποδίδουν τα δεδουλευμένα τους απειλώντας ότι θα τους καταγγείλουν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για περιπτώσεις trafficking.

Σχετικά με τους υπόπτους για εγκληματικές ενέργειες, το 2015 οι περισσότεροι ήταν ρουμανικής ή αιγυπτιακής καταγωγής, ενώ το 2016 οι περισσότεροι είναι Τούρκοι ή Σύριοι.

Η Europol προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή των χωρών σε μελλοντικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο η πίεση στα νοτιο-ανατολικά σημεία εισόδου στην Ε.Ε. (Ελλάδα-Ιταλία), ενώ προειδοποιεί ότι η εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ακόμα, η χρήση λέμβων ακατάλληλων προς πλεύση, που πιθανόν θα βουλιάζουν μετά από λίγες ώρες στη θάλασσα, είναι μια όλο και πιο διαδεδομένη πρακτική για τους λαθρεμπόρους, ενώ πολλοί ιδιώτες θα συνεχίζουν να διαθέτουν ιδιωτικά φορτηγά και οχήματα για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών εντός της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή