Εκλογές ΗΠΑ: περισσότερα ιατρικά στοιχεία στο φως

Εκλογές ΗΠΑ: περισσότερα ιατρικά στοιχεία στο φως

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως δείχνουν τα γκρίζα μαλλιά του Μπαράκ Ομπάμα, η προεδρία των ΗΠΑ είναι ίσως η πιο αγχώδης δουλειά στην πολιτική. Φέτος και οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, έχουν υπερβεί τη συνήθη ηλικία συνταξιοδότησης. Ενώ η δημοσίευση ιατρικού ιστορικού δεν είναι προαπαιτούμενο για την ανάληψη της προεδρίας, θα ήταν προς όφελος των Αμερικανών ψηφοφόρων να διαβάσουν κάτι περισσότερο από τις συνοπτικές, ανέφελες εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί έως τώρα.

Η αποκάλυψη ότι δύο ημέρες προτού ζαλιστεί και παραπατήσει, στην τελετή μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, η Κλίντον είχε μάθει ότι πάσχει από πνευμονία, εξέπληξε ακόμη και κάποιους συνεργάτες της. Την περασμένη εβδομάδα, η υποψήφια των Δημοκρατικών έβηχε σε πολλές εμφανίσεις, αλλά επέμεινε ότι πρόκειται απλώς για «αλλεργίες», ενώ οι συνεργάτες της προέτρεψαν δημοσιογράφο που ρώτησε για τον βήχα να «ασχοληθεί με τα δικά του».

Η Κλίντον έχει δημοσιεύσει περισσότερα στοιχεία για την υγεία της από τον Τραμπ, ο οποίος έχει αρκεστεί σε έκθεση του γαστρεντερολόγου του, σύμφωνα με την οποία ο λάτρης του fast food Τραμπ «θα είναι ο πιο υγιής άνθρωπος που εξελέγη ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ». Η αντίστοιχη ενημέρωση από την εκστρατεία της Κλίντον αναγνωρίζει το πρόβλημα θρομβώσεων. Ομως η έκθεση χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2015 και σίγουρα θα χρειαζόταν μια επικαιροποίηση.

Οι πρόεδροι και οι υποψήφιοι των τελευταίων ετών έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ περισσότερα στοιχεία για την υγεία τους απ’ ό,τι οι προκάτοχοί τους. Ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ σπανιότατα φωτογραφιζόταν στην αναπηρική του πολυθρόνα, ενώ την τελευταία φορά που έθεσε υποψηφιότητα απέκρυψε τα καρδιαγγειακά προβλήματα που απέβησαν μοιραία ένα χρόνο αργότερα. Ο Τζον Φ. Κένεντι είχε σοβαρό τραυματισμό στη μέση, ενώ δεν παραδέχθηκε ότι έπασχε από Αντισον, μια σοβαρή νόσο των επινεφριδίων.

Αντιθέτως, το 1985 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν μίλησε ανοικτά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εξαιτίας του οποίου του αφαιρέθηκαν 60 εκατοστά εντέρου. Το 2008, ο Τζον Μακέιν έδωσε στους δημοσιογράφους πρόσβαση σε εκατοντάδες σελίδες ιατρικού ιστορικού, βάζοντας τέρμα στα ερωτήματα που αφορούσαν το μελάνωμα που απέκτησε στην αιχμαλωσία του στο Βιετνάμ. Το 2014, ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τον Τύπο ότι έπασχε από επίμονο πονόλαιμο, ο οποίος οφειλόταν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο Λευκός Οίκος προχώρησε στη δήλωση αυτή χωρίς καν να τεθεί κάποια σχετική ερώτηση.

Τώρα, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, που είναι 70 ετών, και στη Χίλαρι Κλίντον, που είναι 68. Οποιος κι αν επικρατήσει, θα χρειαστεί να εργάζεται αδιάκοπα, άρα είναι απολύτως λογικό να ερωτούν οι ψηφοφόροι για το ιατρικό ιστορικό και την κατάσταση της υγείας τους.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Κλίντον ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημοσιευθούν εκτενέστερες πληροφορίες για την υγεία της. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, είπε ότι θα δώσει «πολύ πολύ συγκεκριμένα στοιχεία», μια αξιοσημείωτη υπόσχεση δεδομένης της απόλυτης άρνησής του να αποκαλύψει τις φορολογικές του δηλώσεις. Αν αυτές οι υποσχέσεις τηρηθούν, κερδισμένοι θα είναι οι ψηφοφόροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή