ΗΠΑ: «Η αλήθεια έχει σχετικοποιηθεί»

ΗΠΑ: «Η αλήθεια έχει σχετικοποιηθεί»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εκστρατεία του Τραμπ αποτελεί τον θρίαμβο της έλλειψης σεβασμού για τα γεγονότα και την αλήθεια». Ο Σερτζ Σμέμαν, βετεράνος δημοσιογράφος, κάτοχος του βραβείου Πούλιτζερ και μέλος της επιτροπής αρχισυνταξίας των σελίδων γνώμης των New York Times, μπορεί πλέον –ως αρθρογράφος και όχι ρεπόρτερ– να λέει την άποψή του.

Μιλώντας σε πάνελ με τίτλο «Τα Καλά, τα Κακά και τα Ασχημα» και θέμα τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στη δημοσιογραφία, ο κ. Σμέμαν τόνισε ότι στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της πολιτικής πόλωσης, «η αλήθεια έχει σχετικοποιηθεί». Αναφέρθηκε στη Ρωσία και την Τουρκία ως εξέχοντα παραδείγματα της «πολιτικής πέρα από την αλήθεια» (post-truth politics). Για τη διολίσθηση του δημόσιου διαλόγου στις ΗΠΑ απέδωσε σοβαρές ευθύνες στο συντηρητικό δίκτυο Fox. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το αν τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν αποτύχει να αναδείξουν τα ψεύδη και τις θεωρίες συνωμοσίας του κ. Τραμπ εις το όνομα μιας στρεβλής εκδοχής της ισορροπημένης κάλυψης, παραδέχθηκε ότι υφίσταται μια «τυραννία της αμεροληψίας», που καθιστά πολύ δύσκολη την ανάληψη εκ μέρους του Τύπου του ρόλου του διαιτητή.

Αλλά ακόμα και στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, στην οποία, όπως ανέφερε, γίνεται πιο εξονυχιστικός έλεγχος από ποτέ άλλοτε για την ακρίβεια των λεγομένων των υποψηφίων, «η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά». Μιλώντας για την κάλυψη του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Σάιμον Γουίλσον, αρχισυντάκτης Ευρώπης του BBC, σημείωσε το ίδιο πράγμα. «Είχαμε δημιουργήσει εξειδικευμένες ομάδες δημοσιογράφων που εξέταζαν αυθημερόν την αλήθεια ή μη των διάφορων ισχυρισμών των δύο στρατοπέδων», ανέφερε, αλλά δεν επηρέασαν πραγματικά την κοινή γνώμη.

Ο Ματίας Μίλερ βον Μπλούμενκρον, διευθυντής σύνταξης της ψηφιακής έκδοσης της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρθηκε στο παράδοξο φαινόμενο η ψηφιακή επανάσταση, που «μας έχει δώσει τα καλύτερα εργαλεία για την ορθολογική λήψη αποφάσεων», να συνδυάζεται «με την άνοδο του ανορθολογισμού και του λαϊκισμού». «Δεν μοιάζει να υπάρχει επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στην αλήθεια και τη συναίνεση» στα ΜΜΕ της ψηφιακής εποχής, παρατήρησε.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Τσίμας του ΣΚΑΪ σημείωσε ότι στην Ελλάδα, «όπου το παλαιό κατεστημένο κατέρρευσε» στα χρόνια της κρίσης, «το πρόβλημα της πολιτικής πέρα από την αλήθεια παρατηρείται στην πιο προχωρημένη μορφή του». Η λύση, είπε, «είναι να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δημοσιογραφίας» και να τις μεταδώσουμε πιο αποτελεσματικά στους αντιπροσώπους της «δημοσιογραφίας των πολιτών». Τέλος, η Μπριγκίτε Αλφτερ, διευθύντρια του Journalism Fund, έδωσε έμφαση στην ανάγκη «να απαγκιστρωθούμε από τις εθνικές προκαταλήψεις» στην κάλυψη διεθνών θεμάτων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Impact Hub στου Ψυρρή, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που διοργανώνουν οι New York Times σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του ΟΗΕ, τον Δήμο Αθηναίων και την «Καθημερινή». Η σύλληψή της ήταν έμπνευση του oikomedia.com και του hostwriter.com, δύο δημοσιογραφικών δικτύων με έδρα την Αθήνα και το Βερολίνο, αντίστοιχα, που στοχεύουν στη διασυνοριακή δημοσιογραφική συνεργασία εντός της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή