Εξοργισμένη η Άγκυρα με το νέο εξώφυλλο του Der Spiegel

Εξοργισμένη η Άγκυρα με το νέο εξώφυλλο του Der Spiegel

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ειδική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η οποία είναι αφιερωμένη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον σκιαγραφεί ως δικτάτορα.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα προσβλητική για τους Μουσουλμάνους , ιδίως επειδή κυκλοφόρησε την περίοδο εορτασμού του Εΐντ αλ Άντχα, της Γιορτής της Θυσίας.

«Πρόκειται για μία νέα εκδήλωση του διαστρεβλωμένου και προκατειλημμένου τρόπου σκέψεις», σχολίασε η Άγκυρα, κάνοντας λόγω για στοχοποίηση της Τουρκίας  και χαρακτηρίζοντας το εξώφυλλο του Der Spiegel «ιδιαίτερα προκλητικό».

Εξοργισμένη η Άγκυρα με το νέο εξώφυλλο του Der Spiegel-1

«Μία χώρα χάνει την ελευθερία της», διαμηνύει το γερμανικό περιοδικό, που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται με σοβαρό πρόσωπο, να φορά γυαλιά ηλίου και να πλαισιώνεται από δύο μιναρέδες του τζαμιού της Κωνσταντινούπολης, που έχουν μετατραπεί σε πυραύλους, οι οποίοι απογειώνονται για επίθεση.

Το Der Spiegel διερωτάται χαρακτηριστικά: «Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Δεν υπάρχει ημέρα δίχως κακές ειδήσεις. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπεται από μεταρρυθμιστής σε δικτάτορα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίτς τόνισε ότι το επίμαχο εξώφυλλο «δημιουργεί αρνητική εικόνα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το Ισλάμ».

Επίσης, η Άγκυρα κατηγόρησε το Der Spiegel για την εκδοτική πολιτική που εφαρμόζει, αναφέροντας ότι απέχει πολύ από την υπευθυνότητα. «Είναι το πιο πρόσφατο και πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της αντι-τουρκικής προσέγγισης», πρόσθεσε.

«Καταδικάζουμε τις απόπειρες διασυρμού του προέδρου», συνέχισε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας να δοθεί ένα τέλος  στις «άσκοπες και κακόβουλες προσπάθειες να αμαυρωθεί η εικόνα της Τουρκίας».

Το γερμανικό περιοδικό έχει μακρά ιστορία συγκρούσεων με την τουρκική κυβέρνηση. Νωρίτερα φέτος είχε αναγκαστεί να απομακρύνει τον ανταποκριτή του στην Κωνσταντινούπολη, επειδή δεν του αποδόθηκε η απαραίτητη ετήσια διαπίστευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή