Συμφωνία – μαμούθ ΗΠΑ και Ισραήλ για στρατιωτική βοήθεια

Συμφωνία – μαμούθ ΗΠΑ και Ισραήλ για στρατιωτική βοήθεια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συμφώνησαν στο ποσό του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, πραγματοποιώντας συμφωνία-ρεκόρ, με το ποσό να ανέρχεται στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Το νέο σύμφωνο, το οποίο υπογράφηκε την Τετάρτη και αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικής βοήθειας που έχουν συνάψει ποτέ οι ΗΠΑ, αναμένεται να διασφαλίσει την αμυντική στήριξη της Ουάσιγκτον προς τον μεγαλύτερο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή για την επόμενη δεκαετία, αναφέρουν αξιωματούχοι και των δύο πλευρών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ισραήλ προέβη σε σημαντικές παραχωρήσεις για την επίτευξη της συμφωνίας, αποδεχόμενο να μη ζητήσει επιπλέον χρηματικά ποσά από το Κογκρέσο πέραν των ετήσιων παροχών που εξασφαλίζει η συμφωνία και να αποκλείσει τις ειδικές ρυθμίσεις που του επέτρεπαν έως τώρα να ξοδεύει μέρος της βοήθειας στη δική του αμυντική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, από το 2020 και μετά, το Ισραήλ θα προβεί σε σταδιακή κατάργηση της διοχέτευσης του 26,3% της βοήθειας στη δική του αμυντική βιομηχανία, αγοράζοντας από ένα σημείο και έπειτα μόνο αμερικανικά προϊόντα. Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το 13% της χρηματοδότησης στην αγορά στρατιωτικών καυσίμων.

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από 10 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες απέρρεαν από τις εντάσεις μεταξύ των προέδρων Ομπάμα και Νετανιάχου. Η σύναψή της ήρθε όταν η αμερικανική πλευρά έκρινε ότι η συμφωνία θα αποτελέσει σημαντικό σημείο της κληρονομιάς που θα αφήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και η ισραηλινή αποφάσισε ότι θέλει να αποφύγει την αβεβαιότητα μιας διαπραγμάτευσης με την επόμενη αμερικανική ηγεσία.

Με βάση τη συμφωνία, το Ισραήλ θα είναι δέκτης 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα 3,1 δισεκατομμύρια της ισχύουσας συμφωνίας που λήγει το 2018. Επίσης, το νέο πακέτο θα εμπεριέχει για πρώτη φορά χρήματα που θα δοθούν στην αντιπυραυλική άμυνα της χώρας.

Το σύμφωνο υπέγραψαν ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Γιάκομπ Νάγκελ και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, Τόμας Σάνον. Τέλος, για την εκταμίευση της βοήθειας στο Ισραήλ θα είναι αναγκαία η ετήσια έγκριση του Κογκρέσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή